Nove tužbe protiv VW-a

Prevent grupa
Dobavljač automobilskih dijelova Prevent grupa podnio je tužbu protiv njemačkog automobilskog diva Volkswagena (VW), tvrdeći da nastoji većim dobavljačima onemogućiti preuzimanje manjih konkurenata u Sjedinjenim Državama kako bi smanjio troškove.

U tužbi podnesenoj američkom okružnom sudu u Detroitu Prevent grupa navodi da je Volkswagen od drugih dobavljača pribavio pisanu suglasnost da neće prihvaćati Preventove ponude za preuzimanje.

Prevent grupa međunarodni je koncern u vlasništvu bosanskohercegovačkog poduzetnika Nijaza Hastora. Počeli su proizvodnjom automobilskih presvlada u Visokom a danas obuhvaćaju kompanije u 13 zemalja, uključujući Hrvatsku. Proizvode automobilske presvlake, namještaj, kočione diskove, zaštitnu opremu, automobilske dijelove i brodove.

Nakon skandala s krivotvorenjem podataka o emisijama štetnih plinova VW koristi svoju tržišnu snagu da istisne dobavljače i da Preventu onemogući akvizicije kako bi smanjio svoje troškove, tvrde u grupi, tražeći odštetu veću od 750 milijuna dolara.

U Volkswagenu nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom te informacije. VW i dva njegova dobavljača u sastavu Prevent grupe sporazumno su 2016. godine riješili spor oko ugovora, zbog kojeg je trpila proizvodnja u više od pola Volkswagenovih pogona u Njemačkoj, ugrožavajući oporavak kompanije od skandala s emisijama štetnih plinova.

You may also like

0 comments