Nove sankcije Rusiji zbog Krima

Europska unija je u utorak odlučila uvesti sankcije nekolikim istaknutim osobama optuženim da svojim djelovanjem na Krimu, koji je Rusija 2014. pripojila svom državnom teritoriju, krše suverenitet Ukrajine, doznaje se od službenog izvora.

Vijeće EU-a – koje predstavlja 28 zemalja članica – “donijelo je novi popis s imenima osoba prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere zbog njihovih akcija protiv teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine”, rekao je slovački ministar financija Peter Kazimir čija zemlja trenutačno predsjeda Vijećem.

Izjavu je dao odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka 28 ministara financija u Bruxellesu. Nije iznio nikakve pojedinosti.

Identitet osoba koje će doći pod udar sankcija otkrit će se u srijedu za službeni list EU-a, čime će početi primjena sankcija, rekli su europski izvori.

Kako je rekao jedan od tih izvora, riječ je o šestero krimskih zastupnika koji su na parlamentarnim izborima u rujnu izabrani u Dumu, donji dom ruskog parlamenta.

Dvoje od osmero krimskih zastupnika u Dumi već su bili na popisu osoba i organizacija prema kojima se primjenjuju restriktivne mjere (blokiranje imovine, zabrana boravka u EU-u), dodao je taj izvor za AFP.

EU smatra rusku aneksiju Krima u ožujku 2014. nezakonitom i ne želi priznati rezultat zadnjih parlamentarnih izbora na poluotoku.

EU je u lipnju za godinu dana produljio paket sankcija prema fizičkim osobama i tvrtkama optuženim da su pomagale Rusiji u aneksiji Krima.

Druga dva paketa europskih sankcija na snazi su do iduće godine.

Na idućem europskom summitu koji se sredinom prosinca održava u Bruxellesu, čelnici dvadeset osam zemalja trebaju preispitati te gospodarske sankcije. Čelnici su podijeljeni kada je riječ o djelotvornosti sankcija.

Pokušaji izolacije Rusije više su puta doveli do teških posljedica po cijelu Europu, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov na rusko-njemačkom forumu “Potsdamski susreti”.

Prema njegovim riječima, u suvremenom tijesno povezanom svijetu ne mogu se više stvarati pojedini otoci sigurnosti. “Probleme koji su zajednički za sve moramo zajedno rješavati”, rekao je ruski ministar. “Bez udruživanja svih zemalja Europa neće uspjeti zauzeti dostojno mjesto u novom sustavu uređenja svijeta”, izjavio je Lavrov, prenosi TASS.

“Povijest je više puta pokazala da su pokušaji izolacije Rusije uvijek dovodili do teških posljedica za cijeli kontinent”, istaknuo je šef ruske diplomacije. “Dok je aktivno uključivanje naše zemlje u europska pitanja bilo praćeno dugim periodima europske stabilnosti.”

“2008. godine Rusija je iznijela inicijativu da se sklopi sporazum o europskoj sigurnosti koji bi regulirao političke obveze kada se radi o ravnopravnoj nepodeljenoj sigurnosti, što je bio koncept proklamiran krajem 90-ih i početkom 2000-ih kako u OESS-u, tako i u Vijeću Rusija-NATO”, podsjetio je on.

“Nažalost, ovaj projekt sporazuma je odbačen. Članice NATO-a su odlučile da pravna jamstva sigurnosti mogu imati samo one zemlje koje se priključe alijansi. To je bila smišljena politika s ciljem da se zadrže linije podjele u Europi. Posljedice ove logike, ovog mentaliteta, do danas se mogu vidjeti”, istaknuo je Lavrov.

Ministar vanjskih poslova Rusije je dodao da želju Rusije da uspostavi partnerstvo s Europom nisu podržale neke zemlje.

Facebook2 Twitter LinkedIn

You may also like

0 comments