Nove sankcije Iranu zbog dronova u Ukrajini

Nakon tri dana pregovora

Nakon tri dana pregovora, članice Europske unije (EU) dogovorile su uvođenje sankcija Iranu koji je Rusiju opskrbio dronovima kojima su kasnije napadnuti ukrajinski gradovi i energetski pogoni. Sankcije stupaju na snagu odmah, objavilo je češko predsjedništvo EU-a na Twitteru.

U četvrtak popodne po objavi u Službenom listu EU-a primjenjivat će se sankcije koje podrazumijevaju zamrzavanje imovine jednog entiteta u Europskoj uniji i troje osoba koje neće smjeti putovati u zemlje Europske unije. Bit će postrožene i sankcije protiv dvoje pojedinaca i dvaju entiteta.

SAD, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo sazvali su i izvanredan sastanak Sigurnosnog vijeća Ujedinjenih naroda (UN) radi utvrđivanja je li Iran Rusiji dostavio dronove kojima ratuje u Ukrajini. “Postoje brojni dokazi da Rusija koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje u okrutnim i namjernim napadima protiv naroda Ukrajine, uključujući protiv civila i kritične civilne infrastrukture”, navode iz američke misije u UN-u.

Ruska vojska zadnjih dana dronovima napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu i gradove. Njima je od 10. listopada uništeno 30 posto elektrana u zemlji, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je da je ikakvo oružje izvezeno u Ukrajinu, ali ukrajinske su vlasti u nekoliko navrata identificirale kako se radi o iranskim dronovima Shahed-136.

EU je već uveo nekoliko krugova sankcija Iranu, kao i niz gospodarskih i financijskih mjera uključujući trgovinske i transportne restrikcije te zamrzavanje imovine velikih iranskih banaka, piše Bloomberg Adria.

You may also like