Nove rekordne razine svjetskih burzi

Dobri poslovni rezultati

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago porastao i dosegnuo novu rekordnu razinu, blizu 5.000 bodova, jer tržište podržavaju bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o poslovanju u posljednjem lanjskom tromjesečju, pri čemu ih je oko 81 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

Stoga se sada procjenjuje da su u tom kvartalu zarade kompanija porasle oko 8 posto, dok se prije mjesec dana očekivao rast od 4,7 posto.

Podaci o nezaposlenosti pokazali su, pak, da je američko tržište rada i dalje snažno, što potvrđuje tezu da Fed nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Zbog toga su sasvim splasnule nade ulagača da će američka središnja banka započeti proces smanjivanja kamatnih stopa u ožujku.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, dok ulagači čekaju nove vijesti iz kompanija, pa bi Crobex indeks, koji je na putu dobitaka 11. tjedan zaredom, mogao stagnirati.

Na azijskim je burzama u petak promet manji nego što je to uobičajeno jer se na mnogim tržištima zbog kineske nove godine ne radi, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je na 81,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 76,15 dolara.

You may also like