Nove mjere svjetskih lidera protiv klimatskih promjena

Kimatske promjene
Svjetski lideri predstavit će nove planove u borbi protiv klimatskih promjena na posebnom klimatskom summitu u New Yorku.

Glavni tajnik UN-a Antonio Gueterres poručio je političkim liderima da “dođu s planovima, a ne s govorima”. Očekuje se da će 60 zemalja povećati svoje obveze unutar Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron trebali bi se pojaviti na summitu, dok američki predsjednik Donald Trump neće biti na popisu govornika jer umjesto toga sudjeluje na događaju o vjerskim slobodama.

Britanski premijer Boris Johnson, indijski premijer Narendra Modi i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi su među govornicima. Lideri zemalja koje planiraju otvoriti nove elektrane na ugljen, uključujući Japan i Južnu Koreju, nisu na popisu govornika.

Švedska učenica Greta Thunberg koja je inspirirala globalni studentski pokret za implementacijom konkretnih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena, sudjelovat će u “dijalogu za mlade” s Gueterresom i drugim mladim aktivistima.

Na summitu sudjeluje i hrvatka predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održati će bilateralne sastanke s predsjednicima Turske, Latvije, Kosova i Gruzije. U drugom dijelu dana sastati će se s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i održati bilateralne sastanke s potpredsjednikom Googlea Karamanom Bhatijem te predstavnicima židovskih organizacija. U večernjim satima Predsjednica će nazočiti svečanoj večeri Atlantskog vijeća te se susresti s predsjednicima Čilea, Argentine i Kolumbije.

You may also like

0 comments