Nove energetske politike za preslagivanje na tržištu

Shellov exit

Protekloga tjedna mnogi su se uzbudili kada su čuli kako jedna od najprofitabilnijih energetskih kompanija u Hrvatskoj izdvaja trgovanje konvencionalnim energentima iz grupacije s kojom planira izaći na inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO).

Upozorili smo tada kako smo već debelo zagazili u novi financijsko regulatorni kontekst, s obje strane Atlantika, a poglavito u EU. Preuzeli smo politike Unije I obvezali se na neke rokove prelaska na obnovljivu energiju I održivo poslovanje, što prate I financijske institucije.

Mogli bismo reći kako globalno kapital vezan uz posao s konvencionalnim energentima postaje vrlo skup, dok je capital vezan uz zelenu energiju I održivo poslovanje, sve jeftiniji. Ima to veze s cijenom energetske tranzicije koju netko mora platiti. Građani kroz inflaciju, a kompanije na cijeni kapitala, no to je druga tema.

Upravo je o tome prije nekoliko dana vrlo čitanu temu objavio nizozemski poslovni dnevnik NRC. Kako I ne bi bila čitana kada se radi o svojevrsnom game changeru na tržištu naftnih derivata.

Naime, britanski Shell, koji je do prije godinu dana, kada je preselio u London, imao poslovno sjedište u Nizozemskoj, a brojni su Nizozemci za tu kompaniju emotivno vezani, najavio je povlačenje iz poslovanja maloprodaje energenata, na najvažnijim tržištima poput Britanije, Njemačke i zemalja Beneluxa, zbog slabe zarade. I teških tržišnih uvjeta koje je pokazala interna siječanjska revizija maloprodaje Shella.

Za sada opskrbu poslovnih klijenata u EU te maloprodajno poslovanje izvan Europe nije na prodaju, priopćili su iz Shella za nizozemske medije.

Novom predsjedniku uprave Waelu Sawanu se čini se žuri, zato što je exit iz toga poslovanja najavio u narednim mjesecima. Očekuje brz dogovor s kupcima poslovanja, što pokazuje kako je process pregovora već dobrano odmakao.

Reuters je prije nekoliko dana objavio kako su za Shellovu maloprodaju zainteresirani neki distributeri električne energije.

You may also like