Nove bušotine u SAD-u zakočile cijenu nafte na 52 dolara

Veći broj bušotina u SAD-u zakočio je u ponedjeljak cijene nafte na međunarodnim tržištima iznad razine od 52 dolara, koje su podršku crpile iz očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u sljedećem mjesecu ograničiti proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,18 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 50,46 dolara.

Na početku novog tjedna tržište su podupirala očekivanja da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na službenom sastanku u Beču krajem studenog pokrenuti mjere za zaštitu cijena nafte, tumače analitičari. “Prije OPEC-ova sastanka, zakazanog 30. studenog, jako je teško prodavati naftu na londonskom tržištu ispod cijene od 50 dolara”, tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Podsjeća da je vodeći proizvođač u sastavu OPEC-a Saudijska Arabija poslao vrlo jasnu poruku o ograničenju proizvodnje i potpori cijenama. Značajniji rast cijena zakočilo je ipak prekomjerno opskrbljeno fizičko tržište sirove nafte, dodaje Schieldrop.

OPEC je u rujnu proizvodio rekordnih 33,6 milijuna barela sirove nafte dnevno, a neke članice planiraju i dodatno povećati proizvodnju. Nigerija tako očekuje da će njezina proizvodnja sirove nafte porasti do kraja prosinca za 22 posto, na 2,2 milijuna barela dnevno, izjavio je ministar Emmanuel Ibe Kachikwu. I libijska proizvodnja neprekidno raste i u prošlom je tjednu dosegnula 551 tisuću barela dnevno.

Uteg tržištima bio je danas podatak specijalizirane savjetodavne kompanije Baker Hughes o povećanju broja aktivnih bušotina u SAD-u u prošlom tjednu, 16. tjedan zaredom. To nagovješćuje nastavak uzlaznog trenda proizvodnje, napominju u Reutersu.

Cijene nafte pritisnuo je i jači dolar, slijedom očekivanja da će središnja banka do kraja godine podići ključne kamatne stope. Američka je valuta tako danas dotaknula najvišu razinu prema košarici valuta u sedam mjeseci. Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 48,63 dolara, što znači da je porasla za 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments