Nove antiterorističke mjere u Dumi nakon rušenja Airbusa

Ruski parlament donio je nove mjere nacionalne sigurnosti, uključujući moguće širenje ovlasti državne obavještajne službe, nakon što je Kremlj zaključio da je uzrok rušenja ruskog putničkog zrakoplova nad Egiptom bila bomba.

Na rijetkom sastanku oba doma parlamenta u petak, zastupnici i senatori donijeli su rezoluciju kojom se poziva na jače kazne za teroriste, strože javne sigurnosne mjere i novu akciju da se pobijedi ekstremizam. Putin je u utorak obećao da će uhvatiti odgovorne za eksploziju Airbusa 321 s ruskim turistima koji se srušio nad Egiptom 31. listopada. Svih 224 putnika i članova posade je poginulo.

Kremlj također navodi pariške napade u kojima je 129 ljudi ubijeno kao drugi razlog zbog kojega Rusija i svijet trebaju ići čvršće protiv Islamske države. Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matviyenko je rekla da su se prošli tjedan po Putinovoj zapovijedi već postrožile sigurnosne mjere u zračnim lukama, javnom prijevozu i mjestima gdje se održavaju veliki događaji.

Dodala je da postoje prijedlozi i da se postrože kazne “ne samo za terorističke aktivnosti nego za svakoga tko ih potpomaže moralno, novčano ili informacijama”. Među prijedlozima su ponovno uvođenje smrtne kazne za teroriste i utemeljenje međunarodnog suda po uzoru na nuernberški koji bi procesuirao islamske militante.

You may also like