Novac za stranke usmjeriti obiteljima

Stranka U Ime obitelji – Projekt domovina najavila je u srijedu da u Hrvatskom saboru namjerava predlagati i podržavati sve one mjere koje jačaju obitelj, stoga predlažu uštedu prve milijarde kuna prestankom financiranja nevladinih udruga za koje je prošle godine, kako su naveli, izdvojeno 1,2 milijarde kuna te prebacivanje tih sredstava na obitelji kojima je potrebna ekonomska pomoć i poticaji.

“Naš prijedlog je prvu milijardu ušteda postići prestankom financiranja nevladinih udruga, koje je u prošloj godini iz državnog proračuna iznosilo 650 milijuna kuna te još isti toliki iznos iz županijskih, općinskih i gradskih proračuna”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik stranke U Ime obitelji – Projekt domovina Krešimir Planinić.

Ta stranka smatra da se financiranje takvih udruga treba prekinuti. “Ako želite raditi, djelovati, društveno se angažirati – volontirajte, prikupljajte donacije. Ne mogu nas učiti udruge toleranciji – oni koji su netolerantni, još pri tome iz džepa poreznih obveznika, odnosno građana”, poručio je Planinić.

Rezati treba, smatra Planinić, u netransparentnom trošenju novca, pogotovo u sektoru nevladinih udruga, ali ne humanitarnim i obrazovnim udrugama. Naglasio je da postoji zakonski prijedlog za majke-odgajateljice za žene koje imaju četvero i više djece, koji nikada nije proveden, a riječ je o 6500 obitelji i oko 280 milijuna godišnje. Jedan dio od ušteđenih milijardu kuna stranka bi preusmjerila na taj zakonski prijedlog.

Navevši da je prošle godine iz javnih sredstava za nevladine udruge, posebno one bliske aktualnoj vlasti, izdvojeno više od 1,2 milijarde kuna, članica predsjedništva stranke U Ime obitelji Željka Markić kazala je da je taj budžet prošle godine povećan za sto milijuna kuna. “Smatramo da su HDZ i SDP u proteklom razdoblju od 15 godina veliki dio udruga koje funkcioniraju kao provladine, a nevladine, financirali iz dva razloga – HDZ kako ga ne bi napadale, a SDP kako bi pomagale u nametanju ideologije. Mislim da je najbolje da krenemo od tog troška i prebacimo ga na obitelji kojima je potrebna ekonomska pomoć i poticaji”, kazala je Markić.

Najavila je da stranka iz civilnog društva ima namjeru proširiti djelovanje na zaštitu i promociju obitelji i u politički život Hrvatske kroz Sabor. “Naša je namjera da u Hrvatskom saboru predlažemo i podržavamo sve one mjere koje jačaju obitelj i to kroz ekonomske i zakonske mjere te kroz mjere u kojima će se kroz društvene aktivnosti naglašavati i pojačavati važnost obitelji za gospodarski i svaki drugi oporavak Hrvatske”, naglasila je.

Što se tiče ekonomskih mjera, rekla je da se, između ostalog, radi o mjerama kojima će se osigurati porodiljne naknade koje će omogućiti ženama da budu godinu dana kod kuće uz odgovarajuću plaću.

You may also like