Novac odlazi iz Crne Gore

Podgorica – Ukupan priliv stranih direktnih investicija SDI u januaru iznosio je 32,3 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 6,6 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.
Ukupan odliv je, u odnosu na januar prošle godine, smanjen 52,5 odsto. Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 4,5 miliona eura, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 2,1 milion eura. Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u januaru je iznosio 25,6 miliona eura, što je 50 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, navedeno je u novom Biltenu CBCG. Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 19,4 miliona Eeura. Od toga je u nekretnine uloženo 11,4 miliona, a u preduzeća i banke 8,1 milion eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 12,1 miliona eura, što je 37,7 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 691 hiljadu eura.