“Ukoliko vlada doista napravi ono što ona ima namjeru napraviti i nakon što nam vrate pola milijuna kuna ponudbenog jamstva koji još uvijeknije vratila i kad se mi uvjerimo da će Imunološki ostati i opstati u rukama države, mi ćemo sav novac vratiti kao što smo od prvog dana i ggovorili”, rekao je Lubura.

“Visia Croatica je i osnovana samo radi toga da se spriječi vladu da bezumno proda ili uništi imunološki zavod, a ukoliko je u tome naša inicijativa uspjela, onda će se Visia Croatica samoukinuti, jer više nemamo strateški razlog postojanja”, rekao je Lubura. Podsjetimo, vlada odustaje od privatizacije Imunološkog zavoda, koji će umjesto trgovačkog društva postati ustanova od javnog interesa, potvrđeno je Hini u utorak iz upućenih izvora.

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović izjavio je danas za HRT da se odustaje od privatizacije Imunološkog zavoda te da će Zavod ostati u državnim rukama kao ustanova od javnog interesa. Vlada je rješenje po kojem bi Imunološki zavod postao ustanovom od javnog interesa imala u planu nakon što nije uspio natječaj za privatizaciju, neslužbeno je Hini potvrdio dobro upućeni izvor. Istaknuo je i kako je u tijeku i realizacija kredita za zaostale plaće radnicima Imunološkog zavoda.

O Imunološkom zavodu trebao bi raspravljati uži kabinet Vlade. Vlada je na sjednici 2. srpnja, odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu te zadužila DUUDI da pripremi odluku o provođenju novog natječaja za Imunološki u roku od 30 dana. Društvo Visia Croatica dalo je jedinu obvezujuću ponudu za kupnju 157.997 dionica ili 54,38 posto udjela u temeljnom kapitalu Imunološkog zavoda.

Na objavljeni oglas za javno prikupljanje ponuda za prodaju cijelog državnog portfelja dionica Imunološkog zavoda iz travnja prošle godine, pristiglo je osam pisama namjere potencijalnih investitora. U siječnju ove godine, Vlada je raspisala poziv za dostavu obvezujućih ponuda, a Centar za restrukturiranje i prodaju je proveo postupak njihova prikupljanja. Do isteka roka za podnošenje ponuda, 25. ožujka 2015. godine pristigla je samo jedna obvezujuća ponuda, i to društva Visia Croatica, iako su otkupljene četiri ponudbene dokumentacije.

U natječaju, od investitora se uz ostalo tražilo najmanje sto milijuna kuna ulaganja u izgradnju novog postrojenja koje bi osiguralo trajno dobivanje dozvola za proizvodnju te trajno zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj i osiguranje proizvodnje krvnih derivata isključivo iz plazme prikupljene od domaćeg stanovništva.

Related Posts