Nova zaključavanja spustila cijenu nafte

Nada u brzi oporavak potražnje

Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 61 dolar, zakočene opetovanim uvođenjem mjera zatvaranja zbog pojave novih sojeva koronavirusa koje smanjuju izglede za brzi opravak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala na 61,03 dolara, a na američkom na 58,26 dolara.

Pozornost trgovaca zaokupila je danas Međunarodna energetska agencija (IEA), koja je objavila da ponuda nafte u svijetu i dalje premašuje potražnju zbog mjera zaključavanja, uvedenih kako bi se suzbio covid 19.Prognoze ovise o cjepivu i ublažavanju mjera zaključavanja.

Analitičari podsjeća na procjenu jednog britanskog znanstvenika da će soj koronavirusa pronađen u britanskoj grofoviji Kent vjerojatno “preplaviti” svijet i da bi mogao potkopati zaštitu koju pružaju cjepiva.

Pojava novog soja potaknula je vlade da iznova pojačaju ograničenja, koja koče potražnju za energentima.

Proteklih dana cijene je podupiralo koordinirano smanjenje opskrbe iz članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, koji žele spustiti zalihe u članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) na petogodišnji prosjek.

IEA pak upozorava da bi nagli pad zaliha, koji se očekuje u drugoj polovini godine, mogao potaknuti OPEC+ da poveća proizvodnju. Izvješće američke vlade pokazalo je da su zalihe u SAD-u ponovo pale u prošlom tjednu, za 6,6 milijuna barela, na najnižu razinu od ožujka.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 60,45 dolara, što znači da je porasla 17 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments