Nova zainteresiranost za Petrokemiju

Uprava Petrokemije izvijestila je u srijedu da je zaprimila određeni broj pisama o daljnjoj zainteresiranosti potencijalnih strateških partnera za nastavak razgovora u cilju provođenja dokapitalizacije.

Iz Petrokemije podsjećaju da je od 2. do 23. listopada prošle godine bilo je omogućeno svim zainteresiranim ulagateljima iskazivanje indikativnog interesa za upisom novih dionica Petrokemije u novcu, stvarima i pravima te da su zaprimili određeni broj izjava o iskazu interesa kao i zahtjeva za provođenje postupka dubinske analize poslovanja.

Nadzorni odbor Petrokemije potkraj studenoga prošle godine dao je suglasnost Upravi za provođenje postupka dubinske analize Petrokemije i otvaranje sobe za pregled podataka, sukladno utvrđenim listama podataka i unaprijed potpisanim ugovorima o povjerljivosti podataka. Dubinska analiza provedena je u razdoblju od 30. studenoga do 21. prosinca 2015. godine. “Nastavno na provedene aktivnosti Uprava je zaprimila određeni broj pisama o daljnjoj zainteresiranosti potencijalnih strateških partnera za nastavak razgovora, koji će omogućiti donošenje daljnjih odluka, kako Društva tako i njegovog većinskog vlasnika, u cilju provođenja postupka dokapitalizacije Petrokemije”, navodi se u priopćenju te kompanije.

Petrokemija je 2. listopada 2015. pozvala zainteresirane ulagatelje na iskaz interesa za upis novih dionica Petrokemije. Poziv se temeljio na Vladinoj odluci od 24. rujna kojom je ovlastila Ministarstvo gospodarstva da, upravljajući dionicama u vlasništvu države, na glavnoj skupštini Petrokemije glasa za prihvaćanje revidiranog plana restrukturiranja sukladno kojem bi se osigurala dugoročna stabilnost kutinske tvornice gnojiva kroz dokapitalizaciju.

Ta kompanija prošle godine ostvarila je 2,58 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je 14,8 posto više nego u 2014. godini, te je iskazala gubitak nakon oporezivanja na 93,2 milijuna kuna. Riječ je o smanjenju gubitka u odnosu na 2014. godinu, kada je on iznosio 463 milijuna kuna. Lani je Petrokemija proizvela 1.211 tisuća tona mineralnih gnojiva, što je unatoč provedenom remontu u siječnju 2015. godine, 11,5 posto više nego u 2014. godini. Iskorištenje sadašnjeg instaliranog kapaciteta postrojenja je 90 posto, navodi se u izvješću.

You may also like