Nova Vlada u mandat ulazi uz optimizam ekonomskog sektora

Nova Vlada započinje svoj mandat u vjerojatno najboljoj situaciji unazad osam godina, a i sama se Vlada čini voljnom napraviti sve što je potrebno, ocijenio je u četvrtak savjetnik predsjednice Republike za gospodarstvo Marko Jurčić na skupu “Dan hrvatskih financijskih institucija”, a sličan su optimizam iskazali i drugi predstavnici financijskog i gospodarskog sektora. 

Na otvorenju skupa, koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i zagrebački Ekonomski fakultet, Jurčić je kazao kako imamo Vladu za koju se može reći da će biti stabilna i koja vrlo jasno najavljuje daljnji put razvoja onih projekata koji će mijenjati situaciju.

Vlada se nalazi u vjerojatno najboljoj situaciju u zadnjih osam godina. S jedne strane imamo trendove koji su pozitivni, a s druge imamo Vladu koja je očito voljna napraviti što je potrebno da rast bude još jači, a što su kroz svoje aktivnosti pokazali i njeni ministri iz prošle Vlade, rekao je Jurčić, dodajući da i u Uredu predsjednice optimistično gledaju na ono što se sada dešava, gledaju kao na jednu veliku priliku.

No, istaknuo je, iako su trendovi dobri, situacija je još uvijek relativno loša, a financijska se industrija, koja je i sama u osam godina krize prošla svoju kalvariju, u poboljšanje te situacije može uključiti kroz pomak ka financiranju projekata na obostranu korist, odnosno projekte usmjerene na gospodarski razvoj zemlje, posebno njenih proizvodnih kapaciteta.

Svoje je prognoze iznio i Maximilien Lambertson, iz The Economist Intelligence Unita, koji je istaknuo da, s obzirom na recentne pokazatelje, ova i slijedeća godina imaju potencijal postati prijelomne godine za ubrzavanje rasta hrvatskog gospodarstva.

Iako je oporavak hrvatskog gospodarstva u 2015. bio skroman, bio je na širokim temeljima, odnosno temeljio se na rastu gotovo svih komponenti. Taj se trend održao i ubrzao u ovoj godini te stoga u The Economistu očekuju da će ove godine hrvatski BDP porasti za 2,3 posto.

Lambertson je kazao da optimizam iza te prognoze temelje upravo na činjenici da se rast temelji na široj bazi nego prije krize, odnosno da se ne temelji na rastu kredita. Optimizam potiču i pokazatelji kretanja industrijske proizvodnje, očekivane veće apsorpcije sredstava iz EU fondova i privatnih investicija, kao i nastavka snažnog rasta turizma. Također, ohrabrujuća su i fiskalna kretanja, koja upućuju da bi Hrvatska u dogledno vrijeme mogla izaći iz procedure prekomjernog deficita, kaže Lambertson. Istodobno ističe da određeni izazovi ostaju – usporavanje rasta u eurozoni, demografska kretanja, visoke potrebe financiranja te strukturni problemi zdravstvenog i mirovinskog sustava.

Pozitivna su očekivanja i Hrvatske narodne banke (HNB), čiji je viceguverner Vedran Šošić istaknuo kako su prognoze analitičara središnje banke da bi gospodarski rast ove godine mogao biti i viši od 2,3 posto, koliko iznosi njihova trenutna službena projekcija.

Na tragu optimizma, prema riječima člana Uprave Addiko banke i predsjednika Udruženja banaka pri HGK Ivana Jandrića, su i prognoze analitičara te banke, u kojoj ove godine očekuju stopu rasta od 2,7 posto. Događaju se dobre stvari, a optimizam budi relativno brzo preslagivanje vlade, koja najavljuje da će nastaviti fiskalnu konsolidaciju, kazao je Jandrić.

Jedan od prvih najavljenih koraka nove Vlade biti će porezna reforma, no Saša Drezgić iz Ministarstva financija nije želio otkriti njene detalje. Rekao je samo da suzdržanost oko najava nije slučajna, jer je reforma izuzetno složen proces, radi se temeljito, gledaju se ekonomski, fiskalni i socijalni učinci, a ide se u smjeru smanjenja opterećenja i pojednostavljenja sustava.   (Agencije)

You may also like

0 comments