Nova varijanta virusa ponovno zabrinula tržišta

Cijene nafte u padu

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 75 dolara pod pritiskom pojačane zabrinutosti zbog nove varijante koronavirusa i sumnje u učinkovitost cjepiva u njezinom suzbijanju. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 74,37 dolara, a na onom američkom 70,95 dolara.

Cijene su prošlog tjedna porasle na oba tržišta oko osam posto, prekinuvši šestotjedno razdoblje pada, budući da se stišao početni strah od nove varijante koronavirusa koja je potaknula brojne vlade da ponovo ograniče putovanja.

Omikron je zabilježen u više od 60 zemalja i po ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije predstavlja “vrlo visok” globalni rizik, a neki dokazi upućuju na zaključak da cjepiva nisu djelotvorna zaštita.

I Sveučilište Oxford priopćilo je da su cjepiva na ispitivanjima pokazala slabiju zaštitu od omikrona.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigla je danas prognozu svjetske potražnje za naftom u prvom tromjesečju 2022., ali je potvrdila procjenu za cijelu godinu, procijenivši da će omikron tek blago utjecai na svijet koji se naučio nositi s pandemijom.

OPEC i njegovi saveznici nedavno su potvrdili da će u siječnju povećati opskrbu za 400 tisuća barela dnevno, unatoč omikronu, a proizvodnu će politiku ponovo razmotriti na sastanku zakazanom 4. siječnja.

Irački ministar nafte u nedjelju je izjavio da očekuje da će OPEC na tom sastanku potvrditi odluku o postupnom povećanju opskrbe u idućim mjesecima.

Tržište gotovo i nije reagiralo na najavu američkog ministarstva energetike s kraja prošlog tjedna da će 17. prosinca prodati 18 milijuna barela sirove nafte iz strateških rezervi, u skladu s najavom iz studenoga koja odražava nastojanja da se spuste cijene benzina u SAD-u.

Trgovci će ovaj tjedan pozorno pratiti i odluke američke, japanske, britanske i središnje banke eurozone o monetarnoj politici, koje bi mogle uključivati ​i ​obustavu poticajnih mjera prije najavljenog roka, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 74,03 dolara, što znači da mu je cijena pala 1,34 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like