Nova utrka u naoružanju

Pogoršanje odnosa između Rusije i SAD-a moglo bi se negativno odraziti na suradnju dviju država u oblasti nuklearnog razoružanja i neširenja. Državni tajnik SAD-a John Kerry je optužio Moskvu za kršenje jednog od glavnih ugovora iz vremena hladnog rata te za akcije, koje su u suprotnosti s politikom neširenja nuklearnog oružja. Međutim, stručnjaci smatraju da su ti prigovori točnije dio antiruske propagandne kampanje.

Na otvaranju Promatračke konferencije za izvršavanje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja državni tajnik SAD-a John Kerry je izjavio da Moskva ”otvoreno krši” Ugovor o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, pozvao Rusiju da i dalje smanjuje nuklearan arsenal te optužio Rusku Federaciju za nepoštivanje budimpeštanskog Memoranduma iz 1994., koji jamči sigurnost Ukrajine.

Kerry je izrazio uznemirenost po pitanju kršenja od strane Rusije obveza iz Ugovora o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. Mihail Uljanov, direktor Odjela za pitanja neširenja i kontrole naoružanja Ministarstva vanjskih poslova Rusije, koji je nastupio u New Yorku, nazvao je Kerryjeve riječi ”nepotvrđenim optužbama” koje SAD ”odbija ili točnije ne može potkrijepiti konkretnim činjenicama”. Ruski diplomat je izjavio da je ”upravo politika SAD-a ozbiljna prepreka na putu prema daljnjim nuklearnim smanjenjima”. Konkretno, Uljanov se prisjetio američke koncepcije munjevitog globalnog udara, jednostranog širenja sistema proturaketne obrane i suprotstavljanja početku pregovora o zabrani postavljanja oružja u svemiru. Dmitrij Evstafjev, profesor na Viškoj školi ekonomije, stručnjak za pitanja nuklearnog neširenja, izjavio je za RBTH da zasad nema nikakvih činjenica koje potvrđuju da je Rusija prekršila Ugovor o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa. ”To su isključivo govorancije, koje su utemeljene na tumačenju određene vrste znanstveno-istraživačkih radova koje provodi Rusija”, smatra Evstafjev. Petr Topičkanov, suradnik programa Problemi neširenja u Moskovskom centru Karnegi, istaknuo je da su u ugovoru za rakete srednjeg i malog dometa zabilježeni mehanizmi, kojim se mogu razmatrati uznemirenosti kod jedne i druge strane, ali da ih SAD nije pokrenuo. Stručnjak je isto obratio pozornost da Washington ne pokušava riješiti postojeće probleme u dvostranom režimu, nego aktivno koristi tu temu u medijima te je iznosi na mnogobrojnim forumima.

U svojem nastupu Kerry se dotaknuo i Ugovora o smanjenju strateških ofanzivnih oružja (SNV-3), koji je potpisan prije nekoliko godina. Izjavio da ugovor izvršavaju obje strane. Ipak, podcrtao je da Washington i dalje poziva Moskvu da smanjuje nuklearni potencijal. Prema SAD-u, trebala bi ga smanjiti još za 30%. Kako objašnjava Dmitrij Evstafjev, Rusija zaista zasad ne priprema daljnje smanjenje nuklearnog oružja. Smanjenje strateških nuklearnih snaga niže od granica SNV-3 značit će da će SAD dobiti ”neusmnjivu prednost” u sredstvima isporuke običnog oružja kao što su, recimo, krilate rakete. Pjot Topičkanov je ukazao da SNV-3 sad ”stopostotno” izvršavaju obje strane te da su Kerryjevi pozivi preuranjeni, budući da je ugovor još na snazi do 2020. Stručnjak je isto obratio pozornost na to da Rusija nema razloga da se smanjuje svoj arsenal još više od donjih granica koje su predviđene u ugovoru SNV-3. Komentirajući Kerryjeve riječi o nepoštivanju Budimpeštanskog memoranduma (o garancijama sigurnosti Ukrajine u vezi s njezinim priključenjem Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja), Pjotr Topičkanov je rekao da je ”ono što se dogodilo u Ukrajini (pripajanje Krima od strane Ruske Federacije), poslalo lažni signal državama, koje razmatraju mogućnost stjecanja nuklearnog oružja”. Prema njegovim riječima, vidjeli su da je Ukrajina odustala od nuklearnog oružja te je poslije toga izgubila dio svojeg teritorija. Prema mišljenju Evstafjeva, kad se potpisivao Budimpeštanski memorandum, Moskva nije polazila od neutralnog statusa Ukrajine, a u posljednje vrijeme ukrajinski lideri okrenuli su se prema ulasku u NATO. ”S gledišta političkih čimbenika, koji se nalaze u memorandumu, Ukrajina je sama izašla izvan granica memoranduma [pokazavši želju da se priključi NATO-u]”, izjavio je stručnjak. (Russia Beyond the Headlines)