Nova strategija Janafa

Zeleni iskorak

U godini obilježenoj krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i aferom koja je rezultirala promjenom na čelu uprave tvrtke neopaženo su prošle vijesti o samom poslovanju Janafa. Naime, kompanija stabilno posluje i uredno ispunjava sve ugovorne obveze, a na temelju dosad objavljenih rezultata poslovanja za 2020. godinu projekcije pokazuju da će Janafovi lanjski financijski rezultati biti rekordni.

Potražnja za energentima U prvih devet mjeseci prošle godine Janaf je ostvario 583 milijuna kuna prihoda. Prihodi od temeljne djelatnosti iznosili su 572 milijuna kuna i veći su od prihoda u 2019. čak 15,7%. Također, gotovo su uravnoteženi prihodi od transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata. Rezultati pokazuju izvoznu orijentiranost kompanije jer se 65% prihoda iz temeljne djelatnosti ostvaruje u poslovanju s inozemnim kupcima. Janaf 45% svojih prihoda iz skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot-tržištu, na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena. U istom lanjskom razdoblju kompanija je investirala 395,1 milijun kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak i naftne derivate na Terminalu Žitnjak.

Izvjesni optimizam ulijevaju i očekivanja o stabilizaciji svjetske ekonomije polovicom ove godine i povećanju potražnje za energentima, što znači da se može očekivati rast rafinerijske prerade. Očekivani trend blagog rasta cijena nafte mogao bi pogodovati i rastu potražnje za skladištenjem nafte i naftnih derivata, drugoj temeljnoj djelatnosti kompanije, što bi dodatno moglo povećati profitabilnost Janafa u 2021.

Također, s obzirom na znatna ulaganja u srpskim, mađarskim i slovačkim rafinerijama koje Janaf opskrbljuje, može se očekivati da bi ti prihodi trebali biti stabilni barem tijekom sljedećih petnaestak godina. S obzirom na činjenicu da je Janafova infrastruktura razvijena i dobrim dijelom amortizirana, postoji veliki investicijski potencijal tvrtke za ulaganja u nove biznise s dugoročnim ciljem transformacije u pretežito zelenu energetsku kompaniju. U skladu s time nova će razvojna strategija Janafa definirati ključne razvojne projekte u sektoru obnovljivih izvora energije. Razmatrat će se i projekti koji se mogu financirati iz europskih fondova, osobito iz Inovacijskog fonda, Europskog zelenog plana i Programa oporavka.

Uz diverzifikaciju poslovanja i zelenu transformaciju koju trenutačno prolaze brojne energetske kompanije, Janaf će biti fokusiran na izvršavanje svoje temeljne zadaće; osiguranja neometanog i ekološki prihvatljivog sustava opskrbe naftom i naftnim derivatima Hrvatske, članica Europske unije i zemalja u okruženju. Kao prvi korak u zelenoj tranziciji Janaf je nedavno na Terminalu Žitnjak u pogon pustio prvu solarnu fotonaponsku elektranu, koja će godišnje proizvoditi oko 108.540 kilovat sati (kWh) električne energije. Ušteda je to od oko 70 tisuća kuna godišnje na troškovima za električnu energiju i ujedno smanjenje emisije ugljikova dioksida na godišnjoj razini za 65 tona. Upućeni u poslovne planove Janafa smatraju da bi kompanija kratkoročno trebala svoju financijsku snagu iskoristiti kao investitor u projekte s garantiranim povratom ulaganja, poput ulaganja u vjetroelektrane i solarnu energetiku, dok bi dugoročno kompanija postojeću infrastrukturu mogla koristiti u segmentu transporta vodika.

Janaf je nedavno s kompanijom BP Oil International Limited produljio ugovor o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj za kapacitet od 123.000 prostornih metara do 31. ožujka 2022. Slični ugovori sklopljeni su i s kompanijom Crodux Derivati, i to za razdoblje do čak 2026. na Terminalu Omišalj, odnosno 2025. na Terminalu Žitnjak. Janaf za nadolazeće razdoblje ima sklopljene ugovore za skladištenje nafte s Agencijom za ugljikovodike, Inom, MOLom, Glencoreom, Petracom, Litascom i BP-om te ugovore za transport nafte s Inom, MOL-om i NIS-om, kao i za skladištenje naftnih derivata s Agencijom za ugljikovodike i Croduxom, čime je popunjena većina kapaciteta.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/nova-strategija-janafa-ulaganje-u-zelenu-tranziciju-1468314 – www.vecernji.hr

You may also like

0 comments