Nova stopa PDV-a mogla bi zatvoriti mnoga kina u Hrvatskoj

Hrvatska gospodarska komora, Grupacija kinoprikazivača i Grupacija kinodistributera upozoravaju u četvrtak da bi najavljeno podizanje stope PDV-a na kino ulaznice s 5 na 13 posto izravno ugrozilo opstanak i investiranje u djelatnost kino prikazivanja u Hrvatskoj i zatvorilo mnoga kina, pa od državnih institucija i donositelja traže da odustanu od toga povećanja.

HGK, Grupacija kinoprikazivača i Grupacija kinodistributera su pismo kojim traže odustajanje od povećanja PDV-a na kino ulaznice uputili predsjednicima hrvatske Vlade i Sabora, čelnim ljudima ministarstava financija, vanjskih i europskih poslova, kulture i gospodarstva te brojnim drugim državnim institucijama i strukovnim tijelima, upozoravajući ih na, kako napominju, katastrofalne posljedice tog povećanja.

“Ako dođe do tog povećanja izgubit će se mnoga radna mjesta, zatvoriti mnoga kina, a građane ostaviti uskraćene za kino program i umjetnost”, poručuju predstavnici kino djelatnosti, ističući da je djelatnost javnog prikazivanja audiovizualnih djela, pa tako i kino prikazivanje, prema Zakonu o audiovizualnim djelatnostima utvrđena kao djelatnost od interesa za RH.

Iznose i podatke da su ta i srodne djelatnosti, koje se intenzivno koriste pravima intelektualnog vlasništva, stvorile gotovo 28 posto svih radnih mjesta u razdoblju od 2011. do 2013., čineći u tom razdoblju gotovo 42 posto ukupne gospodarske aktivnosti (BDP-a) Europske unije.

“U Hrvatskoj je kino djelatnost krenula putem oporavka zahvaljujući velikom angažmanu kino prikazivača i privatnim investicijama. U 2003. kada su se pojavili prvi moderni kino multipleksi u Hrvatskoj su bile samo 142 kino dvorane s 2,3 milijuna prodanih kino ulaznica, da bi ih u 2015. bilo 164 s 4,3 milijuna prodanih ulaznica, u čemu je važnu ulogu imalo i uvođenje stope PDV-a od 0 posto na kino ulaznice od 1. rujna 2000. do 1. siječnja 2014. Ta je stopa bila i dio međunarodnih obveza RH prilikom pristupanja u članstvo Svjetske trgovinske organizacije, dok se s pristupanjem EU i aktivacijom PDV Direktive usuglasila primjena najniže moguće stope PDV-a na kino ulaznice od 5 posto”, navodi se u priopćenju HGK.

Dodaje se da, s obzirom da EU prepoznaje specifičnost djelatnosti kino prikazivanja i omogućuje primjenu sniženih stopa na kino ulaznice, većina država članica u praksi i primjenjuje najniže moguće stope PDV-a te bi u slučaju povećanja stope Hrvatska bila među rijetkim zemljama koje čine suprotno.

Ističe se da bi najavljeno povećanje moglo poskupjeti ulaznice koje su sada u Hrvatskoj među jeftinijima u EU-u, upitnom bi postala održivost poslovanja i isplativost izvršenih investicija koje se procjenjuju na preko 160 milijuna eura. Došlo bi, upozorava se, i do porezne nesigurnosti kao i dvostrukog poreznog udara na kina, jer osim povećanja stope PDV-a na kino ulaznice za 160 posto, (s 5 na 13 posto), planira se i povećanje stope PDV-a na ugostiteljske usluge za 92,3 posto odnosno s 13 na 25 posto.

Ni jedna druga djelatnost u RH najavljenom reformom poreznog sustava nije u ovoj mjeri oštećena, a porezni učinak povećanja PDV-a na kino ulaznice za državni proračun iznosit će samo oko 5 milijuna kuna na godišnjoj razini (pod pretpostavkom zadržavanja istog broja prodanih ulaznica i cijena) uz istovremeno ugrožavanje ulaganja u kino mrežu, rasta broja gledatelja, održavanje radnih mjesta te općenito opstanka te kulturne djelatnosti, kaže se u priopćenju.

(Agencije)

You may also like

0 comments