Home Ekonomija Nova ruska pravila za Tursku i Ukrajinu

Nova ruska pravila za Tursku i Ukrajinu

by admin

Prvog siječnja 2016. godine u Rusiji stupa na snagu nekoliko novih pravila koja se tiču drugih zemalja, uglavnom Turske i Ukrajine. RBTH Hrvatska je odabrao nekoliko najvažnijih odluka.

Bezvizni režim u Slobodnoj luci Vladivostoka

Sada je moguće osam dana bez vize boraviti na teritoriju Slobodne luke u Vladivostoku (zona s posebnim ekonomskim i poreznim uvjetima na istoku Rusije). Ublaženi vizni režim je jedna od olakšica predviđenih statusom “slobodne luke”. Posebna gospodarska zona postoji već dva i pol mjeseca, ali još uvijek nisu stupile na snagu sve olakšice. Na primjer, potencijalni investitori sada ne mogu iskoristiti bescarinski režim prilikom uvoza robe.Zona Slobodne luke Vladivostok predviđa velike porezne olakšice koje će prema ocjenama administracije Primorskog kraja smanjiti troškove realizacije investicijskih projekata za 30-40%. .

Obustavljanje bezviznog režima s Turskom

Građanima Turske sada je potrebna viza za ulazak u Rusiju. Bezvizni režim je bio na snazi ​​od 2011. godine, ali su se odnosi dviju zemalja izuzetno zaoštrili od studenog 2015. godine, kada je Turska oborila ruski bombarder Su-24. Rusija je riješila da jednostrano ukine bezvizni režim. “Rusija je vrlo zabrinuta zbog porasta terorističke opasnosti u Turskoj”, prokomentirao je ovu odluku šef ruske diplomacije Sergej Lavrov. “To je vezano za sigurnost Ruske Federacije i naših građana. Kroz Tursku je dobro organiziran protok terorista u različitim pravcima “. Predsjednik Odbora Vijeća Federacije za međunarodna pitanja Konstantin Kosačov istaknuo je da bezvizni režim uvijek predstavlja svojevrstan vrhunac bilateralnih odnosa. “Mi smo se sada krivnjom turske strane za tren oka spustili na najnižu razinu bilateralnih odnosa”, izjavio je ruski parlamentarac, a prenosi Russia Beyonde the Headlines.

Turski državljani više neće moći raditi u Rusiji

Prema ukazu predsjednika Vladimira Putina, ruskim tvrtkama (koje su pod jurisdikcijom Rusije) zabranjeno zapošljavati državljane Turske. Turci koji već rade u Rusiji moći će zadržati svoje radno mjesto. Prema podacima Federalne migracijske službe, 5. studenog 2015. godine u Rusiji se nalazilo 87,68 tisuća turskih državljana. U travnju je Ministarstvo rada izdalo 54,73 tisuća radnih dozvola Turcima (što je preko 23% svih izdanih dozvola). Sa takvim pokazateljem Turska je bila na drugom mjestu po broju privremenih radnika u Rusiji (na prvom je Kina). Glavni poslodavci turskih državljana u Rusiji su turske građevinske tvrtke i njihove ruske “kćeri-tvrtke”.

Uveden je embargo za namirnice iz Ukrajine

Zabranjen je uvoz ukrajinskih namirnica u Rusiju jer je Kijev podržao sankcije koje su EU i SAD uvele Rusiji, a također zbog toga što je Ukrajina postigla sporazum o asocijaciji s Europskom unijom, rekao je predsjednik vlade RF Dmitrij Medvedev . Embargo će uskratiti građanima Rusije uglavnom mogućnost da kupuju meso i mliječne proizvode iz Ukrajine, a za ekonomiju Ukrajine će to biti snažan udarac. Prema podacima koje iznosi Ministarstvo ekonomskog razvoja, 2014. godine su u Rusiju iz Ukrajine uvezeni prehrambeni proizvodi i poljoprivredne sirovine u vrijednosti od milijardu dolara. Ukrajina je u Rusiju izvozila 19% mesa i mesnih prerađevina 63% ribe, 21% mlijeka i mliječnih proizvoda 34 posto povrća i 7% voća.

Related Posts