Home Energetika Nova runda pregovora podigla burzovne indekse

Nova runda pregovora podigla burzovne indekse

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Stanje na tržištima [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks snažno porastao, primaknuvši se rekordnoj razini, jer je Washington najavio nastavak trgovinskih pregovora s Pekingom i jer ulagači očekuju smanjenje kamata Feda.[/vc_column][/vc_row]

Dow Jones skočio je 353 boda ili 1,35 posto, na 26.465 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,97 posto, na 2.917 bodova, a Nasdaq indeks 1,39 posto, na 7.953 boda. Snažan skok tih indeksa zahvaljuje se izjavi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da će se trgovinski pregovori nastaviti nakon višetjednog zastoja.

Tržište je pod pritiskom od početka svibnja kada su prekinuti trgovinski pregovori između SAD-a i Kine, što je izazvalo strahovanja da će trgovinski rat negativno utjecati na oba gospodarstva. No, zahvaljujući nadi ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva američka središnja banka uskoro smanjiti ključne kamatne stope, od početka lipnja S&P 500 porastao je oko 6 posto, pa je sada samo 1 posto udaljen od rekordne razine dosegnute krajem travnja.

Jučer su čelnici američke središnje banke započeli dvodnevnu sjednicu, a danas poslijepodne očekuje se njihovo priopćenje, nakon čega će predsjednik Feda Jerome Powell održati konferenciju za novinare. Ne očekuje se da će Fed već na ovoj sjednici smanjiti ključne kamatne stope, no ulagači se nadaju signalima da bi to mogao učiniti na sjednici u srpnju.

Zahvaljujući najavi nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, najviše su jučer porasle, u prosjeku 1,9 posto, cijene dionica u industrijskom sektoru, koji je najviše osjetljiv na trgovinska pitanja. Sa skokom od 1,7 posto slijedio je tehnološki sektor, pri čemu su najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova, koji velik dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema košarici valuta, ponajviše prema euru. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,65 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,47 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,30 na 108,45 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura zaronila na 1,1190 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1230 dolara.

Euro je pod pritiskom od jučer poslijepodne kada je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da bi banka mogla dodatno smanjiti kamatne stope i uvesti druge poticajne gospodarske mjere, što je iznenadilo ulagače. Zahvaljujući nadi u nove monetarne poticajne mjere najvećih središnjih banaka u svijetu, jučer su porasle i cijene nafte, dok se jutros stabilne.

Cijena barela na američkom tržištu kreće se oko 53,90 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 51,85 dolara. Na londonskom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 62,05 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 60,80 dolara.

Related Posts