Home Geopolitika Nova reakcija iz Izraela: Car je gol!

Nova reakcija iz Izraela: Car je gol!

by admin

Izrael je poput dječaka u bajci o carevu novom ruhu koji upozorava da je nuklearni sporazum s Iranom gol, rekao je u srijedu izraelski ministar o povijesnom dogovoru između Irana i šest svjetskih sila te poručio da Izrael ima pravo na jednostranu samoobranu.

Prema sporazumu koji su Iran i šest sila sklopili u utorak, gospodarske sankcije Iranu bit će ukinute u zamjenu za dugoročno ograničavanje opsega iranskog nuklearnog programa. Zapad, a posebice Izrael, strahuju da bi Iran mogao razviti nuklearno oružje, a Iran opetovano ističe da je program isključivo civilan. “Izrael je poput djeteta koje upire prstom i kaže ‘car je gol, sporazum je gol”, kazao je Yuval Steinitz, ministar za nuklearna pitanja u Netanyahuovoj vladi.

Unatoč višemjesečnim izraelskim pokušajima – a jedan od njih bilo je i obraćanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahuu američkom Kongresu, Izrael nije uspio nagovoriti Sjedinjene Države, svog najbližega saveznika, da ne zaključi sporazum s Iranom. Izrael je zato ogorčen. O sporazumu koji su strane u postupku mukotrpno dogovarale posljednjih godina te maratonskim sjednicama posljednjih 17 dana, Steinitz je rekao da je pun rupa. Napose je opasna mogućnost da Iran prekrši potpisano i razvije nuklearno oružje. “Oni koji misle da 150 milijarda dolara koje će dati Iranu neće imati učinka na Bliski istok naivni su”, rekao je Steinitz i naglasio: “To je kao da dolijevaš ulje na vatru gorućeg Bliskog istoka”.

Smatra se da je Izrael jedina država Bliskog istoka koja posjeduje nuklearno oružje. Izrael zadržava pravo braniti se i to će učiniti jednostrano, bude li potrebno, rekao je Steinitz i poručio: “O izraelskom pravu na samoobranu ne može se pregovarati i ono se ne može ograničiti nikakvim međunarodnim sporazumom, dobrim ili lošim”.

Related Posts