Nova procjena rasta Njemačkog gospodarstva

Njemačko gospodarstvo trebalo bi ostati solidno u 2016. godini unatoč slabosti u globalnom gospodarstvu, ocijenilo je u petak njemačko ministarstvo financija u najnovijem mjesečnom izvješću, dodavši kako očekuju blagi rast izvoza do kraja godine.

U izvješću ministarstvo konstatira da niske kamatne stope, robusno tržište rada i rast plaća doprinose umjerenom uzletu, što je potaknulo vladu ovoga mjeseca da blago podigne procjene rasta na 1,8 posto, s ranije procijenjenih 1,7 posto. Ako se takve procjene ostvare, bila bi to najviša godišnja stopa rasta u posljednjih pet godina.

Zbog tih je čimbenika osobna potrošnja preuzela ulogu glavnog motora rasta u njemačkom gospodarstvu, koje se inače tradicionalno oslanjalo na izvoz. Tako bi, procjenjuju u ministarstvu financija, trebalo ostati i u drugom dijelu godine.

Ministarstvo se pritom osvrnulo na industrijsku proizvodnju, ustvrdivši da je bila slaba u trećem tromjesečju i da će dati tek slabašnu podršku gospodarstvu u drugoj polovini godine.

“Domaće gospodarstvo podupirat će gospodarski uzlet”, stoji u priopćenju, u kojem se dodaje da će sektori brige o zdravlju i graditeljstva biti glavni pokretači rasta u drugoj polovini godine.

Vodeći tamošnji ekonomski instituti predviđaju čak još malo višu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu, od 1,9 posto.

(Hina)

You may also like

0 comments