Nova nada za Salopeka?

Izvori bliski terorističkoj grupi koja drži Tomislava Salopeka kazali su kako se razmatra produženje roka od 48 sati, unutar kojih bi se njihovi zahtjevi vezani uz razmjenu taoca trebali ostvariti, javljaju egipatski mediji. Usto, doznaje se i kako pregovaranje s teroristima i udovoljavanje njihovim zahtjevima nije nešto što egipatske vlasti u potpunosti odbacuju, upravo bi to moglo biti razlog zbog kojega Islamska država razmišlja o produženju roka.

Podsjetimo, Islamska država objavila je danas digitalni sat koji otkucava do isteka roka ultimatuma kojeg su izdali u zamjenu za život otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Džihadisti su, podsjećamo, u srijedu najavili da će Salopeka pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatske vlasti ne ispune njihove zahtjeve. Prema satu, koji je u međuvremenu uklonjen s interneta, rok istječe u 17:35 sati po hrvatskom vremenu.

Egipatski dnevni list Al Masrij al Joum je objavio, pozivajući se na obavještajne izvore, da su u potragu za otetim Hrvatom uključene četiri egipatske sigurnosne službe. Vjeruju da islamisti drže Salopeka u pustinji kod granice s Libijom. Operacijom traganja rukovodi egipatski ministar unutarnjih poslova Magdi Abdel Gafar.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako vlasti “ubrzano rade” na lociranju hrvatskog taoca kojeg je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS). “Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen”, izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu a prenosi France presse.

You may also like