Nova migrantska kriza? Tri stotine tisuća migranata pređlo Sredozemlje

Više od 300.000 migranata i izbjeglica prešlo je Sredozemno more putujući prema Europi u 2016. koja će biti najgora po broju žrtava nastave li se utapanja ovim ritmom, izvijestio je u utorak UNHCR.

“Broj izbjeglica i migranata koji su se iskrcali na europsku obalu premašio je danas 300.000”, rekao je glasnogovornik UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice William Spindler na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

Taj je broj puno manji od broja dolazaka zabilježenih u prvih devet mjeseci 2015. (520.000), ali i dalje premašuje broj dolazaka u čitavoj 2014. (216.054).

Premda je broj migranata ove godine manji nego u 2015. (-42 posto), broj poginulih je tek nešto manji (-15 posto) nego lani, ističe UNHCR. Poginulo je i nestalo 3211 ljudi. “Uz takvu stopu 2016. će na Sredozemnom moru biti najgora godina”, rekao je glasnogovornik.

Gotovo svi migranti i izbjeglice koji prelaze Mediteran žele doći u Grčku i Italiju.

Oko 48 posto ljudi koji dolaze u Grčku su Sirijci, 25 posto su Afganistanci, 15 posto Iračani, 4 posto Pakistanci i 3 posto Iranci. U Italiju dolazi 20 posto Nigerijaca i 12 posto Eritrejaca. Po sedam posto ih dolazi iz Gambije, Gvineje, Sudana i Obale Bjelokosti, dodaje agencija UN-a.

Ove godine dolasci u Italiju se nastavljaju podjednakim ritmom (oko 130.000 dok su lani zabilježene 132.000 dolazaka). “No veći broj onih koji dolaze u Italiju, ondje i ostaju”, zbog čega je ove godine udvostručen broj zahtjeva za azil, dodaje William Spindler.

Ujedno, zahvaljujući dogovoru koji su u ožujku potpisali Europska unija i Turska smanjen je broj dolazaka na grčke otoke u istočnom Egejskom moru, blizu turske granice.

Što se tiče plana premještaja izbjeglica prihvaćenog u rujnu 2015. kojim je obuhvaćeno 160.000 tražitelja azila pristiglih u Grčku i u Italiju, manje od 5000 ih je premješteno u 28 zemalja EU-a, požalio se u utorak UNHCR.

Američki milijarder George Soros objavio je u utorak u Wall Street Journalu da daje 500 milijuna dolara u korist migranata i izbjeglica, izražavajući nadu da će i drugi slijediti njegov primjer. “Odlučio sam uložiti 500 milijuna dolara za specifične potrebe migranata, izbjeglica i prihvatnih zajednica”, piše Soros u američkom ekonomskom listu.

“Uložit ću u ‘start-upove’, etablirane tvrtke, društvene inicijative i aktivnosti koje utemeljuju sami migranti i izbjeglice”, piše taj poslovni čovjek. Soros je u potrazi za “dobrim ulagačkim idejama u raznim sektorima među kojima je nova digitalna tehnologija”. “Napredak u tom sektoru može pomoći ljudima da imaju djelotvorniji pristup vladinim, pravosudnim, financijskim i zdravstvenim službama”, ističe Soros koji se nada da će njegov angažman “inspirirati ostale investitore”.

You may also like

0 comments