Nova integrirana politika Europske unije o Arktiku

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i Europska komisija u srijedu su iznijeli prijedlog politike kojom će se usmjeriti djelovanje Europske unije u arktičkoj regiji, priopćila je Komisija.

Europska unija intenzivirat će svoje postojeće djelovanje i angažiranost u regiji s pomoću 39 mjera usmjerenih na klimatske promjene, zaštitu okoliša, održivi razvoj i međunarodnu suradnju. U svim tim prioritetnim područjima ističe se osobita važnost istraživanja, znanosti i inovacija, navodi se u priopćenju Komisije. “Siguran, održiv i prosperitetan Arktik nije od koristi samo za 4 milijuna svojih stanovnika, za Europsku uniju te ostatak svijeta, već je riječ o regiji od goleme okolišne, društvene i gospodarske važnosti za sve nas. Mjerama koje danas donosimo naglašavamo našu predanost toj regiji, njezinim državama i stanovnicima te cilju da ta regija i dalje bude primjer konstruktivne međunarodne suradnje, jer Arktik je ključan i u pogledu regionalne i globalne sigurnosti te je strateški važna komponenta naše vanjske politike”, istaknula je Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije.

Karmenu Vella, povjerenik EU-a za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, poručio je da razvoj mora biti održiv i poštivati okoliš. “Mi utječemo na Arktik i Arktik utječe na nas. Globalni vremenski obrasci, naši oceani, ekosustavi i lokalna bioraznolikost – na sve to utječe Arktik. Sve veći ljudski razvoj neizbježan je, ali na nama je da on bude održiv. To moramo postići poštovanjem načina življenja stanovnika te regije te zaštitom njezina najvrjednijeg resursa: okoliša”, rekao je Vellu.

U Zajedničkoj komunikaciji uzimaju se u obzir postojeće zakonodavstvo EU-a, uključujući predanost smanjenju emisija stakleničkih plinova, te tekuće i buduće aktivnosti i projekti EU-a. Ona je i nadogradnja te nadopuna politikama o Arktiku država članica EU-a. O predloženim mjerama raspravljat će se s državama članicama EU-a u Vijeću i Europskom parlamentu. Vijeće i Europski parlament 2014. zatražili su od Komisije i Visoke predstavnice da razviju dosljedniji okvir za djelovanje EU-a i njegove programe financiranja na Arktiku. Nova, integrirana politika EU-a za Arktik nastala je na temelju tog zahtjeva te je njezin cilj dodatno ojačati ulogu EU-a na Arktiku, temeljeći se nizu postojećih aktivnosti i odluka EU-a koji već utječu na tu regiju.

Zadnjih godina uloga Arktika postala je mnogo istaknutija i s dalekosežnim posljedicama u pogledu klimatskih promjena, s obzirom na to da ta regija djeluje kao regulator klime na Zemlji, što uključuje i vremenske obrasce u Europi. U proteklim desetljećima stopa zagrijavanja Arktika bila je gotovo dvostruko veća od prosječne svjetske stope zagrijavanja. Znanstvenici su istaknuli i da Arktik doprinosi klimatskim promjenama zbog postupnog otpuštanja metana tijekom zagrijavanja te regije. Klimatske promjene na Arktiku pak potiču sve veću gospodarsku aktivnost u regiji. Osnovano je nekoliko međunarodnih institucija i foruma za poticanje međunarodne suradnje u pogledu zajedničkog upravljanja arktičkom regijom, napominje Komisija u priopćenju.

Arktik obuhvaća središnji Arktički ocean, njegova regionalna mora, kao što su Barentsovo, Karsko i Čukotsko more, te područja Kanade, Kraljevine Danske, Finske, Islanda, Norveške, Ruske Federacije, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Prema tome, tri države članice EU-a istovremeno su i arktičke države, dok su Island i Norveška članice Europskog gospodarskog prostora.

You may also like