Nova imena na europskoj crnoj listi

Bruxelles – Europska unija proširila je popis fizičkih i pravnih osoba pod sankcijama zbog umiješanosti u ukrajinsku krizu. Dosadašnjem popisu dodano je 19 novih imena pojedinaca i 9 pravnih osoba. Na crnoj listi sada se nalazi 151 građanin Rusije i regija u istočnoj Ukrajini koje su proglasile samostalnost te 37 ruskih kompanija.

Najistaknutija imena na novom popisu su Arkadij Bakin, prvi zamjenik ministra obrane, i Anatolij Antonov, zamjenik ministra obrane, te visoki vojni časnik general Andrej Karapolov. Na popisu su još dva člana donjeg doma ruskog parlamenta – Josif Kobzon i Valerij Raškin, čelnik moskovske organizacije Komunističke partije Rusije. Ostalih 14 osoba su dužnosnici samproglašenih republika u istočnoj Ukrajini.

Ruski veleposlanik pri EU-u Vladimir Čizov izjavio je da će proširenje sankcija ‘samo natjerati Rusiju da odgovori svojim sankcijskim popisom te odvratiti obje strane u sukobu od aktivne provedbe sporazuma iz Minska’. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako će na tu ‘nerazumnu i ironičnu’ odluku iz Bruxellesa Rusija prikladno odgovoriti.

You may also like