Nova europska zatvaranja pritsla cijenu nafte

Dodatno povećanje proizvodnje
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, budući da raste zabrinutost zbog novih slučajeva koronavirusa, europske zemlje uvode nova zatvaranja, a Libija planira dodatno povećanje proizvodnje, što sve zajedno prigušuje potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 42,63 dolara. Na američkom se tržištu barelom  trgovalo po  40,60 dolara. Ti se ugovori zatvaraju u utorak. Prema podacima Reutersa, broj zaraženih u svijetu u ponedjeljak je premašio 40 milijuna. “Čak i ako nedavni rekordno visoki broj novozaraženih u svijetu nije smanjio procjenu potražnje, još uvijek nemamo naznake očekivanog oporavka”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Mnoge europske vlade pooštravaju blokade kako bi suzbile širenje virusa. “Najnoviji niz strogih ograničenja neizbježno će ometati gospodarski rast i potkopati oporavak potražnje za gorivima”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Ulagači su također usredotočeni na rezultate sastanka zajedničkog ministarskog nadzornog odbora (JMMC) grupe proizvođača OPEC+ kasnije u ponedjeljak. Očekuje se da će odbor razgovarati o slabljenju izgleda potražnje, kao i o povećanju libijske proizvodnje, ali vjerojatno neće preporučiti hitne akcije, doznaje se iz neimenovanih izvora.

Libija je značajno pojačala proizvodnju nakon ublažavanja blokade istočnih snaga u rujnu. Očekuje se da će naftno polje Abu Attifel od 70.000 barela dnevno ponovno započeti s radom od 24. listopada, nakon što je mjesecima bilo zatvoreno.

Naftne tvrtke najvećeg svjetskog proizvođača nafte, SAD-a, u prošlom su tjednu povećale broj naftnih i plinskih bušotinskih postrojenja najviše od siječnja, jer su se cijene barela sirove nafte zadnjih mjeseci držale oko 40 dolara po barelu.

Bank of America procjenjuje da će barel u Londonu i na američkom tržištu u 2020. godini u prosjeku stajati 44, odnosno 40 dolara, a u 2021. viših 50 dolara, odnosno 47 dolara. Istodobno se očekuje da će kineska mahnita kupnja nafte početkom godine oslabiti u četvrtom tromjesečju. Kineske rafinerije u rujnu su usporile stope prerade.

Aktivnosti u kineskom gospodarstvo povećale su se u trećem tromjesečju na godišnjoj razini za 4,9 posto, ispod očekivanja analitičara o 5,2-postotnom rastu, pokazuju službeni podaci. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 41,37 dolara i nije se znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments