Nova era brodskog prijevoza

Wilhelmshaven – Danas počinje nova era brodskog prometa u Njemačkoj. U 20 sati u Wilhelmshavenu će pristati “Munkebo Maersk”. Kontejnerski brod deset sati kasnije kreće na put – cilj je Kina.

Mikkel Anderson stoji na pristaništu JadeWeserPorta, on je šef luke otkako je ona otvorena u rujnu 2012. godine. Iza njega će uskoro pristati “Munkebo Maersk”, jedan od onih ogromnih kontejnerskih brodova koje se, potpuno natovarene, može otpremiti samo u Wilhelmshavenu. „Iza nas su teška vremena“, duboko uzdiše Mikkel Anderson i dodaje: „Ali sad stvari kreću.“

A to znači da danska kompanija Maersk-Line i talijansko brodarsko poduzeće MSC konačno i redovito šalju najveće kontejnerske brodove svijeta u Wilhelmshaven, u luku JadeWeserPort. “2M, zajednička tvrtka Maersk-Linea i MSC-a, organiziraju dvije linije tjedno, jedna u Japan, a druga u Kinu i jugoistok Azije.“ Treću liniju prema Indiji i Srednjem istoku Maersk-Line organizira sam. “6. ožujka u goste će nam doći MSC Oskar, to je trenutno najveći brod na svijetu, s kapacitetom od 19.200 kontejnera (TEU).” U Wilhelmshaven takvi kontejnerski divovi mogu pristati u svako doba, neovisno o plimi i oseci. Voda kod JadeWeserPorta je duboka, za razliku od Bremerhavena ili Hamburga. Izgradnja luke je koštala milijardu eura. I prve dvije godine nakon otvaranja je zjapila prazna, već se počelo pričati o gigantskoj promašenoj investiciji. Ali sad je luka oživjela. A pored velikih, u Wilhelmshavenu pristaju i manji. Brodovi koji transportiraju prekooceanske kontejnere u luke na Sjevernom i Baltičkom moru ili ih od tamo prevoze u Wilhelmshaven.

Mikkel Andersen navodi dva razloga koji su po njegovom mišljenju bili krivi za probleme na početku rada nove luke. Najprije je to globalna kriza brodarstva, a onda i neuspjeh (u posljednji trenutak) u stvaranju saveza tri najveće kontejnerske kompanije (P3), čiji su brodovi trebali pristajati u JadeWeserPortu. Luka je koncipirana za kapacitet od 2,7 milijuna standardnih kontejnera od 20 stopa TEU (Twenty-foot Equivalent Unit). U protekloj godini registrirano je samo 64.000 kontejnera. „U 2015. ćemo zabilježiti nekoliko stotina tisuća“, kaže Mikkel Anderson. Danas se u luci u 20 sati očekuje dolazak “Munkebo Maersk” iz Rotterdama, brod je dug 400 metara, a širok 60 metara. Kapacitet: 18.000 kontejnera. Deset sati kasnije, u subotu ujutro u 6:00 brod kreće prema Kini. Početkom svibnja bi “Munkebo Maersk” opet trebao biti u Wilhelmshavenu. Luka počinje s radom, ali i ubuduće će joj biti potrebne državne subvencije.

U idućih 15-20 godina kontejnerski promet bi se trebao udvostručiti. Te se prognoze drži i Olaf Lies, on je ministar gospodarstva savezne pokrajine Donje Saske, rođen je upravo u Wilhelmshavenu. I poziva na proširenje kapaciteta luke. Umjesto osam (kao do sada) ubuduće bi 16 kontejnerskih dizalica trebalo pretovarivati i do pet milijuna kontejnera godišnje.