Nova energetska politika u Poljskoj

Europska komisija (EK) prijavila je Europskom sudu Poljsku zbog nedostataka u pravim propisima vezanim za proizvodnju plina iz škriljaca. Radi se o propustima u osiguranju ekoloških sigurnosnih analiza i prakse pri istraživanju i proizvodnji plina iz škriljaca.

Prema poljskim propisima, dopušteno je bušenje do 4,5 km dubine bez prethodne izrade studije procjene utjecaja na okoliš. Prema europskim propisima, to je obavezno uraditi prije bušenja, a naročito s aspekta zbrinjavanja budućeg otpada od bušenja, utjecaja na podzemne vodotoke, rizike od akcidenata, korištenje prirodnih resursa i ukupne učinke takvog rada, stoji u priopćenju EK-a, a javlja novinska agencija UPI.

Šest poljskih tvrtki koje kontrolira država uložit će 620 milijuna USD u novoosnovani konglomerat koji radi s ugljenom, pod nazivom PGG, u nastojanju da od bankrota spase najveću europsku rudarsku kompaniju imenom Kompania Weglowa. Tvrtka je na rubu bankrota zbog rekordno niskih cijena ugljena i veće cijene rada, a bilanca pokazuje da bi već ovaj mjesec mogla ostati bez novca na računu. U sklopu transakcije poljske energetske tvrtke Energa, PGE i PGNiG steći će dionice Polska Grupa Gornicza tj. PGG-a (koja je preuzela imovinu Kompanie Weglowe), u vrijednosti 500 milijuna zlota. Državni fond FIPP uložit će još 300 milijuna zlota dok će državni fondovi TF Silesia i Weglokoks dugovanja Kompanie Weglowe, vrijedna 617 milijuna zlota, pretvoriti u vlasnički udio. Banke koje su kreditirale Kompaniu ne žele svoje dugove pretvoriti u vlasnički udio, usprkos trudu vlade, a neke banke pristale su na refinanciranje izdavanjem novih obveznica vrijednih 615,5 milijuna zlota. U Poljskoj je to goruće političko pitanje, a sindikati su na listopadskim izborima zbog obećanja spasa Kompanie i poduprli novu vladu euroskeptika, javlja EMP.

Nadležna tijela Zapadnopomorskog vojvodstva izdala su dozvolu za rad terminalu za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Świnoujściu na obali Baltičkog mora. Dozvola će omogućiti njegov komercijalni rad. Terminal se sastoji od prihvatnih objekata za velike tankere s LNG-om, dva velika rezervoara za plin i postrojenja za uplinjavanje. Kapacitet terminala će biti 5 mlrd. m3 godišnje, javlja poljski dnevnik ‘Warsaw Business Journal’.

You may also like