Norvežani ulažu u novo arktičko naftno polje

Norveški naftni div Statoil s partnerima planira investirati 49 milijardi norveških kruna (gotovo pet milijardi eura) u razvoj naftnog polja Johan Castberg na Arktiku, upola manje nego što su prvotno procijenili.
Početak proizvodnje na naftnoj platformi udaljenoj nekih 240 kilometara od grada Hammerfesta na krajnjem sjeveru Norveške planiran je za 2022. godinu, navodi se u Statoilovom planu razvoja, podnesenom u utorak norveškim vlastima.

Rezerve na tom polju procijenjene su na između 450 do 650 milijuna ekvivalenta barela nafte.

Sudbina toga projekta dugo je bila neizvjesna s obzirom da je nužno ulaganje prvotno bilo procijenjeno na više od 100 milijardi kruna, što je značilo da bi cijena barela nafte trebala biti 80 dolara da bi projekt bio profitabilan.

Zahvaljujući redefiniranju toga koncepta i općenito sniženim troškovima u sektoru usluga za potrebe naftne industrije, iznos potrebnog ulaganja smanjen je na 49 milijardi kruna, uz granicu rentabilnosti sada ispod 35 dolara za barel.

To je ulaganje dobra vijest za naftni sektor u Norveškoj gdje je proizvodnja crnog zlata prepolovljena u usporedbi s rekordnim razinama iz 2000. do 2001. godine, primjećuje AFP.

Operacije vezane za naftno polje Johan Castberg značit će približno 1.700 radnih mjesta, uključujući njih 500 na sjeveru Norveške, priopćeno je iz Statoila.

Statoil je vlasnik 50 posto toga projekta, dok je ostatak u vlasništvu talijanskog Enija (30 posto) i norveške državne kompanije Petoro koja upravlja portfeljem dozvola za crpljenje nafte i plina (20 posto).

Više od 200 platformi za eksploataciju nafte i prirodnog plina i približno 2500 bušotina na Sjevernom moru planira se do 2025. godine staviti izvan pogona, prema novim informacijama Oil & Gas UK i Decom North Sea.

Procjenjeno je da će se demontaža provesti na 349 polja u regiji, uključujući šest u epikontinentalnom pojasu Danske, 23 u Norveškoj, 106 u Nizozemskoj i 214 u Velikoj Britaniji.

Uz to, skoro 7800 km cjevovoda će se također demontirati. Tako će Velika Britanija za demontažu morati izdvojiti godišnje dvije milijarde funti, odnosno ukupno 17 mlrd. funti do 2025. godine, dok će Norveška i Nizozemska potrošiti 800 milijuna funti, objavio Energy Live News.

You may also like

0 comments