Norvežani očekuju pad potražnje za naftom

Analiza NPD-a
Naftne kompanije izbušit će ove godine samo 30 istraživačkih bušotina uz obalu Norveške, gotovo upola manje nego u 2019. i znatno manje no što se početno procjenjivalo, priopćila je u utorak državna uprava za naftu NPD.

“Pad potražnje za naftom i niže cijene potaknuli su naftne kompanije da smanje godišnje proračune za istraživanje i da odgode niz istraživačkih bušotina”, objavio je regulator u priopćenju.

Prvotne projekcije predviđale su 50 novih bušotina u 2020. Norveška je prošle godine obilježila 50. godišnjicu prvog otkrića nafte a nedavno je ubrzala provedbu strategije kojom želi produljiti aktivnosti naftne industrije, nudeći tvrtkama ogromne nove površine za istraživanje unatoč sve većoj zabrinutosti zbog globalnog zatopljenja. “Bez novih otkrića, proizvodnja nafte i plina mogla bi naglo pasti nakon 2030. godine”, rekao je direktor istraživanja NPD-a Torgeir Stordal.

Najveći proizvođač nafte u zapadnoj Europi procjenjuje neotkrivene resurse u podmorju na 3,9 milijardi kubnih metara (bcm), što je ekvivalent 24,5 milijardi barela nafte. Prije dvije godine procijenjeni su na oko četiri milijarde kubnih metara. Da bi se resursi pronašli, istraživanja se moraju nastaviti velikom brzinom, istaknuo je regulator.

You may also like