Norveško Statoil ulazi u industriju obnovljivaca

 Norveški Statoil potpisao je sporazum s poljskom elektroenergetskom tvrtkom Polenergia kako bi stekao 50% udjela u dva projekta razvoja offshore vjetroelektrana u poljskom sektoru Baltičkog mora.
Dva projekta, Baltyk Srodkowy III (BSIII) i Baltyk Srodkowy II (BSII), imaju planirani kapacitet od 1200 MW s potencijalom za napajanje više od 2 milijuna poljskih domaćinstava.

Statoil je također ušao u 50/50 zajednički pothvat s Polenergiaom kako bi dodatno unaprijedio ove projekte, sa Statoilom kao managerom razvoja, izgradnje i operativnih faza.

Baltyk Srodkowy II i III vjetroelektrane smještene su u Baltičkom moru oko 27 i 40 kilometara od luke Leba u dubinama mora od 20-40 metara. Statoil već razvija Arkona offshore vjetroelektranu zajedno s EON-om u njemačkom dijelu Baltičkog mora. Tvrtka također upravlja s tri offshore vjetroelektrane kod obale Velike Britanije.

„Vrlo nam je drago što smo ušli u partnerstvo s Polenergiaom, iskusnom energetskom tvrtkom s rastućim obnovljivim portfeljem i dubokim poznavanjem poljskog tržišta električne energije“, kaže Irene Rummelhoff, izvršna potpredsjednica New Energy Solutions u Statoilu. „Statoil ima ambiciju i dalje ulagati u obnovljive izvore energije, do 10 milijardi eura u profitabilne obnovljive energije do 2030. godine, a ova akvizicija jača našu prisutnost u području Baltičkog mora pružajući mogućnosti i perspektivu za duži period“.

Offshore vjetroelektrane već imaju snažno uporište u Europi s instaliranim kapacitetom većim od 15 GW i mogućnošću dosezanja između 50 i 70 GW do 2030. godine, tvrdi Statoil. Poljsko Baltičko more ima potencijal veći od 8 GW, pri čemu bi prva 4 GW mogla biti u pogonu do 2030. godine, tvrdi tvrtka.

„Ulazimo na tržište s potencijalom rasta kroz dva najnaprednija projekta vjetroelektrane na moru u Poljskoj. Zemlja je dobro smještena za razvoj snažne offshore industrije vjetra, koja bi stvorila radna mjesta i vrijednost u jednom od najdinamičnijih dijelova europskih tržišta. Nakon dramatičnog smanjenja troškova za offshore vjetroelektrana, veselimo se suradnji s našim novim partnerom, poljskim vlastima i poljskim opskrbnim lancem kako bi unaprijedili offshore vjetroelektrane kao konkurentni izvor energije i industrije“, kaže Rummelhoff.

You may also like