Norveški nacionalni fond izlazi iz poslovanja s uglenom

Odbor norveškog parlamenta zatražio je od stabilizacijskog fonda, u koji se slijevaju norveški prihodi od nafte, da zbog klimatskog i ekonomskog rizika proda udjele u kompanijama značajno izloženim globalnom sektoru ugljena. Parlamentarni odbor za financije jednoglasno je usvojio prijedlog da se od stabilizacijskog fonda, najvećeg u svijetu, zatraži da proda udjele u kompanijama koje više od 30 posto proizvodnje ili prihoda temelje na ugljenu.

“Ulaganje u kompanije povezane s ugljenom predstavlja klimatski i budući ekonomski rizik”, konstatirao je zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora Svein Flatten. Konačno glasanje u parlamentu o tom prijedlogu zakazano je za 5. lipnja. Manjinska vlada dugo se opirala pritisku oporbenih stranaka da se donese takva odluka, predlažući umjesto toga uvođenje kriterija kojima bi se isključile kompanije s neprihvatljivim ponašanjem na području emisija stakleničkih plinova.

Oporba i ekološki aktivisti tumače aktualnu odluku kao pobjedu. “Ugljen je kategorija za sebe kao izvor najodgovorniji za emisije stakleničkih plinova, pa je ovo velika pobjeda u borbi protiv promjene klime”, zaključio je parlamentarni zastupnik laburista Tvedt Stolberg. Stručnjaci su u izvješću objavljenom u prosincu preporučili da umjesto zabrane ulaganja u kompanije povezane s fosilnim gorivima fond donosi odluke od slučaja do slučaja i da koristi svoju ulogu diončara kako bi potaknuo poboljšanje poslovne prakse.

Procjenjuje se da fond upravlja imovinom vrijednom 835 milijardi eura. Na kraju prošle godine kontrolirali su ekvivalent 1,3 posto svjetske tržišne kapitalizacije. Već su proteklih godina prodali udjele u nekoliko desetaka kompanija, uključujući proizvođače cementa i ugljena, čiji su poslovni modeli ocijenjeni neodrživima zbog promjene klime ili troškova po okoliš. Te su se odluke temeljile na striktno financijskim razlozima, napominje agencija AFP.

You may also like