Home Ekonomija Norveški mirovinski fond među kriterije za ulaganja uvrstio i suzbijanje korupcije

Norveški mirovinski fond među kriterije za ulaganja uvrstio i suzbijanje korupcije

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Norveški mirovinski fond, najveći na svijetu, proširio je u utorak kriterije za odabir kompanija u koje su spremni ulagati i na interne mehanizme za suzbijanje korupcije.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Fond se financira prihodima od prodaje nafte a upravlja imovinom čija vrijednost iznosi oko 1.000 milijardi dolara.

Imovina uključuje vlasničke udjele u nekih 9.100 kompanija širom svijeta, te obveznice i nekretnine.

Fondu je inače zakonom zabranjeno ulagati u tvrtke koje proizvode nuklearno oružje i mine, te one upletene u ozbiljno i sustavno kršenje ljudskih prava.[/vc_column][/vc_row] Danas su proširili set kriterija i na interno suzbijanje korupcije u kompanijama.

Poručili su tako da bi upravni odbori kompanija trebali kreirati antikorupcijske mjere i postupke za sprečavanje odnosno rješavanje problema korupcije. Napominju također da bi s tim mjerama i postupcima trebali detaljno upoznati zaposlenike.

“Kompanije bi trebale imati interni mehanizam za prijavu nepravilnosti koji bi funkcionirao kao odvojen i povjerljiv kanal prijave ako se onaj preko nadležnog menadžera pokaže neprimjerenim ili pak zviždač želi ostati anoniman”, navodi se u dokumentu fonda. (Agencije)

Related Posts