Norveški fond također tužio Volkswagen

Najveći svjetski investicijski fond, Norges Bank Investment Management planira se priključiti skupnoj tužbi protiv njemačkog proizvođača vozila Volkswagen zbog skandala s emisijama štetnih plinova.

“Norges Bank Investment Management namjerava se priključiti tužbi protiv Volkswagena, koja je podignuta jer je kompanija davala netočne podatke o emisijama. Naši su nas odvjetnici savjetovali da je ponašanje kompanije prema njemačkim zakonima osnova za pravnu tužbu. Kao investitorima, naša je odgovornost čuvati udjel fonda u Volkswagenu”, kazala je glasnogovornica fonda Marthe Skaar.

Pravni proces odvijat će se u Njemačkoj, rekla Skaar, odbijajući dati informaciju kada će on započeti. Financial Times prvi je izvijestio u nedjelju o namjeri norveškog državnog fonda da tuži Volkswagen. Taj fond u koji se slijevaju norveški prihodi od nafte vrijedan je 850 milijardi dolara i posjeduje udjele u više od 9.000 kompanija. Očekuje se da će se i on u idućim tjednima priključiti skupnoj tužbi koja je protiv Volkswagena podignuta na njemačkim sudovima, objavio je taj poslovni list.

Volkswagen, koji je priznao prošle godine da je koristio sofisticirani tajni softver u svojim automobilima kako bi prevario testove o ispušnim plinovima, bio je nedostupan za komentar. Norges Bank Investment Management je jedan od najvećih ulagača u tu kompaniju. Norveški naftni fond objavio je je prošle godine da su postupci Volkswagena doprinijeli gubitku u drugom tromjesečju od 4,9 milijarde kruna.

Taj njemački proizvođač automobila postigao je prošlog mjeseca gotovo 10 milijardi dolara vrijedan dogovor s američkom vladom o otkupu ili popravku oko pola milijuna dizelskih automobila i uspostavi ekološkog fonda i fonda za kompenzaciju potrošača.

You may also like