Home Energetika Norveški državni mirovinski fond prodao udjele u skupini kompanija iz etičkih razloga

Norveški državni mirovinski fond prodao udjele u skupini kompanija iz etičkih razloga

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Norveški državni mirovinski fond objavio je da je iz etičkih razloga prodao udjele u devet kompanija, uključujući nekoliko brodara sa sjedištem u Aziji i proizvođače oružja povezane s proizvodnjom nuklearnog naoružanja.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Norveški Vladin globalni mirovinski fond spada među najveće stablizacijske fondove u svijetu, a financira se prihodima od prodaje nafte. Kreiran je za potrebe financiranja norveškog mirovinskog i zdravstvenog sustava ulaganjima u inozemstvo.

U njegovom su vlasništvu dionice gotovo devet tisuća kompanija iz cijelog svijeta.[/vc_column][/vc_row] Odluku o prodaji udjela u skupini kompanija donijeli su na savjet panela za etička pitanja.

Brodarske su kompanije nasukavale otpisane brodove u rezalištima u Bangladešu i Pakistanu gdje su radnici prisiljeni raditi u jako lošim uvjetima, objasnili su članovi panela.

Skupina uključuje Evergreen Marine Corp of Taiwan, Korea Line Corp i tvrtke sa sjedištem u Tajlandu Precious Shipping PCL i Thoresen Thai Agencies PCL.

Iz istog je razloga južnokorejska brodarska kompanija Pan Ocean Co. Ltd uvrštena na popis za promatranje, navodi se u priopćenju.

Zbog uloge u proizvodnji nuklearnog oružja norveški je fond prodao udjele u AECOM-u, Fluor Corpu i Huntington Ingalls Industriesu sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, te u BAE Systemsu.

Prodan je i udio u poljskoj tvrtki za razvoj nekretnina Atal budući da je jedan od njezinih podizvođača koristio radnike iz Sjeverne Koreje, koji su također radili u jako teškim uvjetima, navode u norveškom fondu.

Očekuje se da će vrijednost prodanih udjela biti objavljena u godišnjem izvješću krajem veljače, kazao je glasnogovornik norveške središnje banke koja upravlja fondom. (Agencije)

Related Posts