Norveška treba prestati s rudarenjem u podmorju

Svjetska organizacija za zaštitu prirode

Skupina organizacija za zaštitu okoliša, uključujući Svjetsku organizaciju za zaštitu prirode (WWF) I Greenpeace, pozvala je u ponedjeljak Norvešku da odustane od planiranog otvaranja podmorja za vađenje minerala. Vlada je u siječnju pokrenula postupak otvaranja područja u proširenom kontinentalnom pojasu za istraživanje i proizvodnju minerala.

Prve dozvole Oslo želi izdati već u 2023. godini. Pozvali su Norvešku i da se u Međunarodnoj agenciji za morsko dno (ISA), tijelu Ujedinjenih naroda sa sjedištem na Jamajci, izjasni protiv vađenja rudarenja minerala u međunarodnim vodama.

Za vađenje minerala na vlastitom teritoriju, u proširenom kontinentalnom pojasu, Norveška prema međunarodnom pravu ne treba dozvolu ISA-e, objašnjava Reuters.

Norveška je proteklih godina sponzorirala brojne ekspedicije mapiranja oceanskog dna duž dijela Srednjoatlantskog grebena na Arktiku, od Jan Mayena do arhipelaga Svalbard.

Otkrivena nalazišta uključuju metale i minerale važne za tehnologiju proizvodnje baterija, vjetroagregate i mobilne telefone, priopćila je Norveška uprava za naftu zadužena za mapiranje.

Norveško ministarstvo nafte i energetike pokrenulo je u siječnju javnu raspravu o predloženom programu procjene utjecaja rudarenja na duboko more, što je prvi korak u procesu otvaranja podmorja za takve aktivnosti.

Ekolozi smatraju da je prerano za provođenje takvih programa.

Profesor studijskog programa za duboko more na Norveškom sveučilištu za znanost i tehnologiju Steinar Loeve Ellefmo drži da studija nije preuranjena. “Mislim da ne može biti prerano da prikupimo podatke kako bismo mogli učiti”, rekao je.

You may also like

0 comments