Norveška također pati zbog niskih cijena nafte

Oslo – Vrijednost norveškog izvoza nafte više je nego prepolovljena u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine pod utjecajem nižih cijena nafte koje su nagrizle i trgovinski višak bogate nordijske zemlje, pokazali su novi službeni podaci.

Vrijednost norveškog izvoza nafte više je nego prepolovljena u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine pod utjecajem nižih cijena nafte koje su nagrizle i trgovinski višak bogate nordijske zemlje, pokazali su novi službeni podaci. “Norveška je u siječnju izvezla nafte u vrijednosti 13,2 milijarde norveških kruna (1,53 milijarde eura), što je 55 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, izvijestila je u ponedjeljak državna statistička agencija. “Niža vrijednost nafte zabilježena je davnog studenog 2001.”, navode u agenciji.

Zbog prošlomjesečnog oštrog pada izvoza ukupni trgovinski višak smanjio se više od 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 27,1 milijarde kruna. U Oslu očekuju da će se naftna ulaganja u ovoj godini smanjiti za 15 posto u odnosu na prošlogodišnji rekord, budući da klizanje cijena nafte uzima danak u norveškom gospodarstvu čije bi aktivnosti ove godine trebale usporiti na samo jedan posto, s prošlogodišnjih 2,3 posto.

Pozivajući se na pad cijena nafte, norveška središnja banka neočekivano je u prosincu snizila ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 1,25 posto, te najavila moguće daljnje smanjenje u prvoj polovici 2015. godine.

You may also like