Norveška planira više nagristi crni naftni fond, nego li je uobičajeno

Norveška će iduće godine dodatno zagrabiti u svoj stabilizacijski fond kako bi poduprla oporavak gospodarstva, međutim ministri upozoravaju da će kraj “zlatnog doba” nafte značiti obuzdavanje potrošnje u budućnosti.

Premijerka Erna Solberg i ministrica financija Siv Jensen kazale su da je cilj u 2017. potrošiti 225,6 milijardi kruna (28,1 milijardu dolara) iz fonda vrijednog 888 milijardi dolara, odnosno oko 3 posto njegove vrijednosti. To je više od 205,6 milijardi kruna, odnosno 2,8 posto predloženih za potrošnju iz tog fonda za ovu godinu. “Moramo stvoriti nova radna mjesta, nove mogućnosti. Zlatno doba naftne industrije je gotovo. To je izazov”, rekla je Jensen za javnu televiziju NRK.

Pad cijena sirove nafte – glavnog norveškog izvoznog proizvoda  i izvora zarade pomoću koje je stvoren najveći stabilizacijski fond u svijetu – te posljedični pad ulaganja naftnih tvrtki od 2014. godine doveli su do najnižeg gospodarskog rasta Norveške u sedam godina i rasta nezaposlenosti na najvišu razinu u 20  godina.

Solberg i Jensen kazale su da je cilj potrošnje iz stabilizacijskog fonda potaknuti u 2017. gospodarski rast za 0,4 posto, ako se isključe kolebljivi energetski i sektor brodarskog prijevoza, što je niže od projekcije poticanja rasta za ovu godinu od 1,1 posto. “Oni očekuju da se gospodarstvo poboljša i da će se rast normalizirati krajem iduće godine, tako da budu manje potrebni poticaji fiskalne politike”, rekao je ekonomist Kyrre Aamdal iz banke DNB.

Očekuje se da će norveško gospodarstvo, bez dva sektora podložna većim promjenama, porasti u 2016. za 1,0 posto, u 2017, za 1,7 posto, a u 2018. za 2,4 posto, pokazuje proračun.

Norveška vlada će ove godine po prvi put u povijesti povući sredstva iz 20-godišnjeg stabilizacijskog fonda koji je narastao na veličinu koja je više nego dvostruka od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Norveške.

No, Solberg je kazala da će smjernice za trošenje novca iz fonda ubuduće biti strože. Prema trenutnim pravilima, godišnje se iz fonda može u prosjeku povući 4 posto vrijednosti fonda, no ekonomisti upozoravaju da globalno niske kamatne stope i drugi uvjeti znače da je malo vjerojatno da će fond u budućnosti moći zaraditi na povratima u tim iznosima.

You may also like

0 comments