Norveška će smanjiti emisije CO2 za 55 posto

Do 2030. godine
Naftom bogata Norveška najavila je veliki projekt koji bi trebao značajno povećati podzemne kapacitete za skladištenje plinova štetnih po okoliš.

Norveška premijerka Erna Solberg nazvala je projekt Longship prekretnicom u industrijskim i klimatskim inicijativama svoje vlade. Njegovom realizacijom smanjit će se emisija ugljičnog dioksida i pojednostaviti razvoj nove tehnologije i stvoriti dodatna radna mjesta, rekla je Solberg.

Ugljični dioksid skladištit će se se u tvornici cementa u Breviku. Ministar za klimu i okoliš Sveinung Rotevatn objasnio je da ostvarivanje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma zahtijeva uklanjanje iz zraka velike količine ugljičnog dioksida i njegovo skladištenje.

Norveška se obvezala smanjiti emisiju CO2 do 2030. godine za 50 do 55 posto. Nisu baš svi oduševljeni vladinim potezom. Klimatska aktivistička skupina Extinction Rebellion organizirala je u Oslu prosvjed u kojem je 80 aktivista zaustavilo promet. Policija je izvijestila da su 32 sudionika prosvjeda uhićena. Predloženi projekt mora još odobriti parlament.

You may also like

0 comments