Normalizacija prometa u Suezu stabilizirala tržište

Pažnja ponovno na slaboj potražnji

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 64 dolara nakon normalizacije prometa kroz Sueski kanal, blokiranog zbog nasukavanja kontejnerskog broda, i pozornost trgovaca ponovo se preusmjerila na slabu potražnju.

Brod Ever Given blokirao je prošlog utorka Sueski kanal nakon pješčane oluje i jakih vjetrova koji su smanjili vidljivost. Grdosija se ispriječila na putu stotinama brodova na pomorskom putu kojim se odvija 12 posto svjetske trgovine.

Promet se normalizirao danas poslijepodne, ali vodeći prijevoznici upozoravaju da bi otklanjanje poremećaja u transportu moglo potrajati tjednima. A pažnja trgovaca se ponovno usmjerava na spore programe imunizacije i predstojeći sastanak OPEC-a

Cijene su proteklih dana snažno oscilirale jer su trgovci i investitori pokušali odvagnuti utjecaj blokade ključnog plovnog puta za svjetsku trgovinu i širi učinak mjera zaključavanja kojima se nastoji zauzdati zaraza koronavirusom.

Mnoge europske zemlje ponovo su uvele mjere zatvaranja kako bi suzbile val koronavirusnih infekcija, što je pritisnulo potražnju za gorivom, a time i cijene. Potporu cijenama pružaju pak očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na ovotjednom sastanku održati nižu razinu proizvodnje.

Rusija će poduprijeti više-manje nepromijenjenu proizvodnju OPEC+ u svibnju, ali će tražiti da joj se odobri relativno skromno povećanje kako bi mogla pokriti sezonski uvjetovanu potražnju, rekao je u ponedjeljak izvor upućen s razmatranjima Moskve. Cijene će i dalje oscilirati, prognozira Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Na američkom tržištu vjerojatno će se spustiti prema “donjoj granici tjednog raspona od 57,50 do 62,50 dolara za barel“, dodao je.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 62,56 dolara, što znači da je porasla 93 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like