Normalizacija monetarnih politika izazvat će pad bankovnih indeksa

Posljednji val rasprodaje na financijskim tržištima za Banku za međunarodna poravnanja (BIS) jasan su znak što uskoro dolazi.
U posljednjem izvješću institucije koja je kolokvijalno naziva “središnjom bankom središnjih banaka” navodi se kako će normalizacija monetarne politike vjerojatno izazvati val oštrih rasprodaja u nadolazećim mjesecima.

“Tržišne tenzije koje smo vidjeli tijekom ovog tromjesečja nisu bile izolirani događaj”, navodi u izvješću Claudio Borio, čelnik monetarnog i ekonomskog odjela BIS-a. “Normalizacija monetarne politike bit će izazovna, posebice u svjetlu trgovinskih tenzija i političkih nesigurnosti”, dodao je Borio. Ova je godina posebno teška za investitore na najvećim svjetskim burzama.

Nakon značajnih gubitaka azijskih i europskih indeksa, sada je i Wall Street zakoračio u negativno područje nakon 10-godišnjeg trenda rasta. Među izazovima s kojima se suočava globalno gospodarstvo, Borio je naveo mogućnost rasta inflacije, zatim “tmurni oblaci” američkog korporativnog duga nižeg kreditnog rejtinga na prenapregnutim tržištima te slabosti europskog bankovnog sektora.

Američka središnja banka Fed idućeg tjedna najvjerojatnije će po četvrti put ove godine povećati ključnu kamatnu stopu za dodatnih 0,25 posto. U BIS-u naglašavaju kako je podizanje kamatnih stopa posebno izazovno za dionička tržišta.

Za iduću godinu Fed namjerava tri puta podići kamatnu stopu, ali dio tamošnjih analitičara smatra kako bi dinamika podizanja mogla usporiti. U BIS-u su se osvrnuli i na pojavu viših prinosa na kratkoročnije obveznice od dugoročnih što je dodatno prestravilo investitore u SAD-u. Izvješće tvrdi kako analiziranje stanja financijskog ciklusa daje bolje rezultate u predviđanju dolaska recesije od inverzije krivulje prinosa.

You may also like

0 comments