Nordex prodaje turbine za prvu HEP-ovu vjetroelektranu

Priopćenje
Grupa Nordex je prije nekoliko dana na svojim stranicama priopćila kako povećava svoju prisutnost na hrvatskom tržištu.

Iz tvrtke kažu kako je Hrvatska elektroprivreda naručila 18 turbina za vjetroelektranu Korlat. Tvrtka će, prema toj objavi, odgovarati I za servisiranje I održavanje turbine u razdoblju od dvadeset godina.

“Zadovoljni smo što je HEP grupa odlučila u svoj portfelj uključiti vjetroelektrane I naše turbine, kojima podržavamo HEP grupu na putu prema smanjenju ugljičnog otiska I proizvodnji električne energije koji nije štetan za klimu”, rekao je Patxi Landa iz Nordex grupe.

Podsjetimo, ovo je prva vjetroelektrana u portfelju HEP-a, a nalazi se oko 40 km udaljena od zadarske luke, u blizini Benkovca. Na nadmorskoj je visini između 270 I 340 metara. Brzina vjetra na tom je mjestu 7.2 metra u sekundi. Postrojenje će se pustiti u promet 2020. godine. Očekivana proizvodnja vjetroelektrane Korlat je oko 170 GWh, što je oko 1,5% hrvatske potrošnje električne energije.

“VE Korlat bit će prva vjetroelektrana u našem proizvodnom portfelju, ali i prva elektrana u Hrvatskoj koja proizvodi električnu energije bez poticaja. U pripremi su i drugi projekti vjetroelektrana, koji se razvijaju u sklopu scenarija razvoja obnovljivih izvora energije ”, kaže Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP d.d.

You may also like

0 comments