Noćna mora u Kopenhagenu

Kopenhagen – Dvoje mrtvih, nekoliko ozlijeđenih i jedan ustrijeljeni muškarac koji je vjerojatno i napadač – sve to se dogodilo u roku od 24 sata u danskom glavnom gradu Kopenhagenu. Cijela zemlja je u izvanrednom stanju.

Djelomično blokiran centar grada, velika policijska akcija i helikopteri koji kruže iznad grada. Scene su to koje vjerojatno nijedan Danac nije ni slutio da će ih vidjeti u svom glavnom gradu. Pet tjedana nakon napada u Parizu na satirični magazin Charlie Hebdo su sada u Kopenhagenu vjerojatno ponovno cilj jednog napada bili jedan karikaturist i židovi.

Oko dvanaest sati nakon terorističkog napada i nakon pucnjeva u jednoj sinagogi je danska policija rano jutros (15.2.) ustrijelila jednog muškarca u blizini jedne željezničke postaje u centru Kopenhagena. Danske vlasti navode kako je taj muškarac otvorio vatru na policajce te da su oni uzvratili. Istražitelji sada traže dokaze o tome postoji li veza između dva smrtonosna napada, ali već jasno polaze od toga. Na konferenciji za novinare je danska policija poručila da se s velikom vjerojatnošću radi o istom počinitelju u oba napada, te da je navodno djelovao sam.

Čovjek kojeg se sumnjiči za teroristički napad je u ranu subotu večer napao jedan kafić i ustrijelio jednog 55-godišnjaka. Samo nekoliko sati kasnije ponovno odjekuju pucnji, ovaj put u blizini jedne sinagoge. Tamo je ubijen jedan čovjek. Kod takvog razvoja događaja se brzo pomisli na Pariz i napade na Charlie Hebdo. Paralele su frapirajuće. U trenutku kad su ispaljeni prvi pucnji se u kafiću održava debata pod naslovom “Umjetnost, blasfemija i sloboda mišljenja”. Jedan od govornika je Lars Vilks, koji je 2007. godine bio na meti kritika muslimana zbog njegovih karikatura proroka Muhameda.

Ina Ševčenko, čelnica feminističke skupine Femen, sudjelovala je u debati. Među gostima je bio i francuski veleposlanik u Kopenhagenu Francois Zimeray. On je pozvan kako bi sa sudionicima debate podijelio iskustva stečena uslijed napada u Parizu. “Još sam na životu”, napisao je taj francuski diplomat na svom Twitter profilu neposredno nakon što su upućeni prvi hici. Vilks se, nakon što su se začuli prvi pucnji, sakrio te je bez ozljeda preživio napad.

Pucnji ispaljeni ispred sinagoge su usmrtili jednog mladog židovskog stražara. Potvrdio je to u izjavi za postaju TV2 News predsjednik židovske zajednice Dan Rosenberg Asmussen. “On je bio član židovske zajednice i kontrolirao je ljude koji su ulazili u sinagogu radi proslave jedne bar micve”, kaže Rosenberg Asmussen. Napadač nije uspio ući u zgradu, nastavlja on dalje, gdje je bilo okupljeno oko 80 ljudi. Prema navodima Rosenberga Asmussena, židovska je zajednica pojačala sigurnosne mjere nakon islamističkih terorističkih napada u Parizu početkom siječnja.

I u Kopenhagenu je ovo “čin terorizma”, kako je to kazala šefica danske vlade, Helle Thorning-Schmidt. “Sve ukazuje na to”, dodale je ona. Bivši danski premijer i predsjedatelj liberalne stranke Venstre, Lars Løkke Rasmussen, na Twitteru je za opis ovih napada koristio izraz: “Noćna mora”.

You may also like