Njemačku očekuje manja stopa recesije?

Odjeci cjepiva
Stručno vijeće za procjenu gospodarskog stanja procjenjuje pad gospodarskog učinka u Njemačkoj od 5,1 posto što je optimističnije od procjena Njemačke vlade, javljaju njemački mediji u utorak.

“Zahvaljujući snažnom ljetnom oporavku gospodarstva, recesija će ove godine biti manja od očekivanog”, stoji u izvješću Stručnog vijeća za procjenu gospodarskog stanja, poznatijim kao “Ekonomskih mudraci”, za tekuću godinu.

U procjeni, koja bi službeno trebala biti predstavljena sutra a iz koje mediji citiraju već danas, navodi se kako je na osnovu gospodarskog pada od preko osam posto tijekom proljeća, kada su u Njemačkoj na snazi bile mjere potpunog zatvaranja javnog života, još u lipnju predviđan ukupni gospodarski pad za ovu godinu od 6,5 posto ali da je “neočekivani oporavak” tijekom ljetnog otvaranja utjecao na optimističniju aktualnu procjenu.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier računa s ukupnim padom njemačkog gospodarstva ove godine za 5,5 posto. Toliko je iznosila i stopa pada 2009. tijekom globalne financijske krize. “Ekonomski mudraci” za sljedeću godinu očekuju rast od 3,7 posto dok bi se gospodarstvo, kako se navodi, na razinu prije pandemije vratilo tek početkom 2022.

“Uvjet za to je da se epidemiološka situacija dovede pod kontrolu i da ne narušavanja važnih međunarodnih tokova robne razmjene kao što je to bio slučaj na proljeće”, navodi se u procjeni.

“Ekonomski mudraci” su pohvalili mjere njemačke vlade za poticanje gospodarskog rasta tijekom pandemije.

“Politika je reagirala brzo i odlučno”, stoji u procjeni. Istodobno se kritiziraju neke mjere poput smanjenja poreza na dodanu vrijednost što, kako se navodi, nije pogodovalo većoj potrošnji.

“Mudraci” traže dodatne porezne olakšice za poduzeća što je, međutim, sporno pitanje unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije.

Vodeći ekonomski instituti su ovih dana, nakon vijesti o uspješnom testiranju cjepiva protiv koronavirusa kod jedne njemačke tvrtke, prognozirale brzi oporavak gospodarstva već i tijekom početne faze cijepljenja.

Institut za ekonomska istraživanja ZEW zabilježio je pad pokazatelja očekivanja za studeni, spustivši se na 39,0 bodova u odnosu na 56,1 bod prethodnog mjeseca, što je ispod očekivanih 41,7 bodova.

Institut za ekonomska istraživanja ZEW zabilježio je pad pokazatelja očekivanja za studeni, spustivši se na 39,0 bodova u odnosu na 56,1 bod prethodnog mjeseca, što je ispod očekivanih 41,7 bodova.

Ekonomisti ZEW-a istaknuli su kako je do navedenih kretanja spomenutog pokazatelja došlo zbog gospodarskog utjecaja drugog vala COVID-19 i onoga što tek slijedi, dodavši kako najnoviji podaci ukazuju na usporavanje njemačkog gospodarstva u četvrtom tromjesečju.

S druge strane, pokazatelj trenutne situacije za studeni je pao s listopadskih -59,5 na -64,3 boda, dok je tržišni konsenzus iznosio -65,0 bodova. Danas na rasporedu nema ekonomskih objava.

You may also like

0 comments