Njemačkoj ide dobro, ali….

Kommentar – Osobito u ovim blagdanskim danima se mnogim Nijemcima čini kako im dobro ide. Slično misli i savezna vlada, makar u gospodarstvu to zadovoljstvo lako može biti varka, piše u svom komentaru Henrik Böhme.

Opći gospodarski krah će doći, to je sasvim sigurno. Sve ukazuje na to. Jer, stanje u Njemačkoj je previše dobro da bi bilo istinito. Najvažniji indeks vrijednosti Njemačke burze (DAX) se kreće u vrtoglavim visinama – najniža vrijednost ove godine je bila 9.300 bodova, razina o kojoj se još nedavno mislilo da se ne može dostići. Posvuda se prognoze rasta korigiraju prema gore, a važni pokazatelji gospodarskog rasta poput ifo-indeksa također idu u istom smjeru. Za to vrijeme se razmjerno bez mnogo buke zaključuju sporazumi o povišicama u različitim gospodarskim granama. Povišice nisu vrtoglave, ali ipak su razmjerno pristojne. Broj nezaposlenih nije bio tako nizak u posljednje 24 godine, a i dalje se traže kvalificirani stručnjaci. Ljudi imaju više novca i spremni su ga potrošiti. Za odmor, za novi auto.

Njemačka je zapravo jedini pravi dobitnik krize u čitavoj eurozoni. Kada bi još tu bila njemačka marka, ona bi sad bila toliko skupocjena da njemački izvoznici više ništa ne bi mogli prodati na svjetskom tržištu. Doduše, istina je i da je Njemačka prošla kroz bolne reforme gdje nije bilo nikakvih ili tek sićušnih povišica. Od toga još i danas njemačko gospodarstvo ima koristi. Uz sve to dolazi i praktički besplatni program konjukturne pomoći: cijena nafte se prepolovila u protekloj godini, a euro je prilično slab u usporedbi s dolarom. To pomaže njemačkim izvoznicima, a njih ima mnogo. Dakle, sve je odlično u Njemačkoj? Da. Ali samo na prvi pogled. Jer svijet je pun velikih neizvjesnosti. Samo da spomenemo krizu u Ukrajini i napetost u odnosima s Rusijom. Prije otprilike dvije godine je Rusija bila glavni partner velesajma u Hannoveru koji je posjetio i ruski predsjednik Putin. Tada se navelike govorilo o gospodarskoj suradnji koja je već odlična (i koja svakim danom postaje sve bolja) i o gigantskom tržištu budućnosti. Danas se tako nešto ne može niti zamisliti. Već i to nas mora podsjetiti da se stvari brzo mogu promijeniti.

Ovaj navodni gospodarski polet prije svega se može zahvaliti kiši novca kojom nas zasipa Europska središnja banka. Plasiraju se upravo nezamislivi iznosi novca na tržište u nadi da će (komercijalne) banke opet davati kredite ako im se skine breme starih dugova. Sve je to začinjeno politikom od nula posto kamata. To je opasni koktel čiji je učinak u najboljem slučaju neizvjestan, a u najgorem znači katastrofu. Štediše, a Nijemci su svojedobno bili na glasu kao narod štediša, su prevareni sa njihovim ušteđevinama. Jer trenutno se ne može negdje mudro uložiti novac. Dakle, mnogo od tog novca Središnje banke odlazi mutnim putovima završava na burzi, a to uz veliku nesigurnost onda objašnjava i rekorde na svjetskim burzama. Bit će napeto kad središnje banke odluče prekinuti politiku “jeftinog” novca. U Washingtonu se tržište već mjesecima priprema na taj korak kako bi se to “skidanje s droge” provelo na što nježniji način. Ali je jasno da takav prekid može završiti u katastrofi, a i liječnici znaju kako prekid ovisnosti ne završi uvijek uspjehom. Trenutno najviše pate zemlje u razvoju jer investitori od tamo ubiru svoj novac i radije ga ulažu u Sjedinjene Američke Države jer im se to čini sigurnijim.

Što sve to znači za Njemačku? U najmanju ruku da njemačka vlada treba prestati dijeliti poklone vrijedne milijarde. Treba prestati i dijeliti savjete svojim europskim partnerima (da, i Ateni!). Trebala bi se upustiti i u reforme, jer današnji uspjesi nisu nikakvi rezultati rada ove vlade, nego prošle i pretprošle. Odlučeno je o investicijskom paketu teškom deset milijardi eura, ali za jednu od najbogatijih zemalja na svijetu je to smiješno malena svota. Dovoljno je pogledati našu infrastrukturu koja je već odavno zrela za potpunu obnovu, a dovoljno je pogledati našu internetsku mrežu na koju, recimo to tako, bi u Južnoj Koreji ili Letoniji umrli od smijeha.

Da, može se govoriti o poletu u Njemačkoj, ako se pogleda samo ovaj trenutak. Ali baš to mnogima na žalost ometa pogled na realnost. A ako odjednom krene u suprotnom smjeru, u svakom slučaju se može reći da je Njemačka loše pripremljena. (DW.de)

You may also like