Njemačko gospodarstvo u plusu usprkos zaključavanju

Izvješće statističkog ureda

Njemačko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju poraslo 0,3 posto, izvijestio je u srijedu zavod za statistiku, blago podignuvši procjenu rasta na kraju 2020. godine koju je obilježila kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Prva je procjena pokazivala rast od samo 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Nakon povijesnog, 9,7-postotnog pada u drugom tromjesečju, najveće europsko gospodarstvo poraslo je u razdoblju od srpnja do lipnja 8,5 posto, potaknuto ukidanjem mjera kojima se nastojalo suzbiti širenje koronavirusa.

U studenome vlada je zbog opetovanog širenja zaraze ponovo uvela stroga ograničenja, zatvorivši restorane, barove i druge ugostiteljske objekte, a dodatno ih je pooštrila u prosincu, kada su zatvorene i škole i trgovine. Rezultat je bilo izrazito usporavanje rasta na kraju godine.

Na godišnjoj razini BDP je posljednja tri mjeseca smanjen 2,7 posto, a u cijeloj 2020. godini 4,9 posto, čime je Destatis snizio dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

Izvješće statističkog ureda pokazuje i da je proračun u 2020. iskazao deficit prvi puta od 2011., od 4,2 posto. Viši je bio samo 1995. godine, kada je dug agencije za reprivatizaciju istočnonjemačkih poduzeća integriran u državni proračun.

Državni su prihodi pali, i to ne samo zato što je stopa poreza na dodanu vrijednost privremeno smanjena kako bi se potaknula potrošnja.

Njemačka je u 2020. izgubila status fiskalno konzervativne države, pokrenuvši programe pomoći vrijedne više milijardi eura kako bi poduprla gospodarstvo u koronakrizi.

You may also like