Njemačko gospodarstvo u 2017. poraslo najsnažnije u šest godina

Njemačko gospodarstvo ubrzalo je u prošloj godini, zabilježivši najsnažniji rast aktivnosti u šest godina zahvaljujući u prvom redu snažnijoj domaćoj potražnji, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci saveznog statističkog ureda Destatisa.
Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju da su aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu porasle u 2017. za 2,2 posto, najsnažnije od 2011. godine, kada je stopa njihova rasta iznosila 3,7 posto.

U 2016. godini njemački BDP povećan je 1,9 posto a u 2015. za 1,7 posto.

Potrošnja domaćinstava uvećana je u prošloj godini dva posto a ulaganja u strojeve i ostalu opremu za 3,5 posto.

 Izvoz, tradicionalni oslonac njemačkog gospodarstva, poskočio je za 4,7 posto, gotovo dvostruko snažnije nego u godini ranije. Još je snažniji rast zabilježen u stavci uvoza, za 5,2 posto, u odnosu na njegov 3,9-postotni rast u 2016. godini.

Ukupno je vanjska trgovina u prošloj godini sudjelovala u rastu BDP-a s 0,2-postotna boda.

Osam uzastopnih godina rasta pomoglo je njemačkim javnim financijama. Tako je njemački državni proračun u 2017. godini bilježio plus četvrtu godinu zaredom, u protuvrijednosti 1,2 posto BDP-a, objavio je Destatis.

U godini ranije višak iskazan udjelom u BDP-u iznosio je 0,8 posto.

Njemački statistički ured također je ugrubo procijenio da je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju poraslo više od 0,5 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečnim razdobljem. Službeni podatak objavit će tek sredinom veljače kada budu dostupni podaci za prosinac. (Agencije)

You may also like