Njemačko gospodarstvo raslo najslabije u pet godina

Njemačko gospodarstvo u prošloj je godini poraslo za 1,5 posto, što je znatno sporiji rast u usporedbi s godinom ranije i najslabiji u posljednjih pet godina, pokazala je preliminarna procjena njemačkog statističkog ureda.
Prema kalendarski prilagođenim podacima, rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporio je na 1,5 posto, s 2,5 posto u godini ranije, objavio je statistički ured. Najveće europsko gospodarstvo pogođeno je usporavanjem globalnog gospodarstva, trgovinskim sukobima izazvanim mjerama koje je uveo američki predsjednik Donald Trump i mogućim izlaskom Velike Britanije u ožujku iz Europske unije bez sporazuma s Bruxellesom.

– Njemačko je gospodarstvo tako ostvarilo rast devetu godinu zaredom, premda uz slabiji zamah”, objavio je statistički ured, dodajući da je rast njemačkog BDP-a najvećim dijelom podupiran domaćom potražnjom, pri čemu su potrošnja kućanstava kao i državna potrošnja porasle u odnosu na godinu ranije.

Statistički ured također je objavio da je gospodarstvo u četvrtom kvartalu 2018. godine vjerojatno ostvarilo blagi rast, što znači da je izbjeglo recesiju, koja se inače definira kao dva ili više uzastopnih kvartala pada gospodarskih aktivnosti.

You may also like

0 comments