Njemačko gospodarstvo imat će veliku korist od izbjeglica

Njemačko društvo i gospodarstvo imat će koristi od priljeva stotina tisuća izbjeglica, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel, ponovivši svoju optimističnu mantru – “mi to možemo”.

U novogodišnjem obraćanju naciji, Merkel kaže da će integracija migranata, većinom muslimana koji su pobjegli pred sukobima na Bliskome istoku, Njemačku stajati “vremena, snage i novca”, no da je zemlja dovoljno snažna da se s tim nosi. “Uvjerena sam da će nam, ukoliko se na ispravan način već danas latimo ove teške zadaće koju je pred nas postavio priljev migranata i njihova integracija, to sutra otvoriti nove mogućnosti”, stoji u tekstu govora njemačke kancelarke koju je vlada dobila prije njezina nastupa. “Činjenica je da živimo u zahtjevnim vremenima, ali istina je i da mi ovo možemo podnijeti jer je Njemačka snažna država.”

Nekoliko je puta odbila pritiske onih koji žele da se njemačke granice zatvore, poručivši Nijemcima – “wir schaffen das” ili “mi to možemo”. Njemačka je ove godine prihvatila više od milijun migranata, daleko više od bilo koje europske zemlje. Jedna je od prvih europskih čelnica koje su im poželjele dobrodošlicu, istaknuvši da je zadaća Njemačke pružiti utočište ljudima koji bježe pred progonima i sukobima.

Izbjeglice koje posljednjih mjeseci dolaze u Njemačku nisu poseban teret za njemački zdravstveni sustav niti su u prosjeku bolesniji od domaćeg stanovništva, rekao je predsjednik Saveza njemačkih liječnika Frank-Ulrich Montgomery u četvrtak. “Zdravstveno stanje izbjeglica ni izbliza nije takvo kakvo smo očekivali. Izbjeglice ne donose sa sobom zarazne bolesti, niti se radi o kronično bolesnim osobama. Postoje neke smetnje uzrokovane dugim i napornim putovanjem ali u pravilu se radi o zdravim mladim muškarcima”, rekao je Montgomery u razgovoru za dnevnik Die Welt od četvrtka.

One je objasnio da izbjeglice u prosjeku uzrokuju manje troškova za blagajne zdravstvenog osiguranje nego domaće stanovništvo. “Mi to možemo”, ponovio je riječi njemačke kancelarke Angele Merkel glede izbjegličke krize, predsjednik Saveza njemačkih liječnika. Montgomery je kritizirao praksu po kojoj izbjeglice trenutno u najvećem dijelu Njemačke za svaki odlazak liječniku moraju tražiti dozvolu od nadležnog socijalnog ureda. Neke savezne zemlje poput Bremena i Hamburga te od 1.1. i Berlina i Sjeverne Rajne – Vestfalije, uvode tzv. zdravstvene karte za izbjeglice čime se olakšava pristup liječničkoj skrbi izbjeglica.

No izbjeglice, s kartom ili bez nje, nemaju pristup svim zdravstvenim uslugama kao “normalni” osiguranici poput zubne protetike. Montgomery u svom razgovoru za Die Welt traži uvođenje zdravstvene karte za izbjeglice na području čitave Njemačke. Montgomery je pohvalio i spremnost izbjeglica da se podvrgnu cijepljenju koja je više nego kod domaćeg stanovništva ali je istodobno kritizirao i neke pojave koje su uvjetovane kulturnim razlikama. “Neke žene žele samo da ih pregledavaju ženski liječnici dok mnogi muškarci ne žele s liječnicama govoriti o problemima između pupka i koljena”, rekao je Montgomery ali je isto tako dodao kako se radi o “normalnom procesu” te da novopridošlima treba dati vremena da se prilagode njemačkoj svakodnevici.

You may also like

0 comments